CELPIP Listening Practice Course: Part 2: Listening to a Daily Life Conversation
Untimed topic quiz: 15 questions on Part 2: Listening to a Daily Life Conversation, with an explanation after each answer. Questions and answers are shuffled every time.
Topic quiz 3: Part 2: Listening to a Daily Life Conversation
-
Question 1 of 15
Show answer
Answer: D. They know each other and speak in a friendly, fairly informal way
In Part 2 the speakers know each other, and the tone is conversational, relatively informal and polite.
-
Question 2 of 15
Show answer
Answer: B. She forgot about it
"It slipped my mind" means "I forgot." Answer choices often use different words with the same meaning, so listen for meaning, not matching words.
-
Question 3 of 15
Show answer
Answer: A. He has been working night shifts
Lucas says he has been working nights at the hospital. His trip to Halifax has not started yet.
Transcript
Grace: Hi, Lucas! I haven't seen you in the hallway all week.
Lucas: Hi, Grace. I've been working nights at the hospital. Listen, I have a favour to ask.
Grace: Sure, what is it?
Lucas: I'm flying to Halifax on Thursday for my brother's wedding. Could you feed my cat while I'm gone?
Grace: Of course. How long will you be away?
Lucas: Five days. I'm back Monday night. She only needs food in the morning, and fresh water.
Grace: That's easy. Does she take any medicine?
Lucas: Not anymore, thank goodness. But please don't let her out on the balcony. Last summer she jumped onto the neighbour's railing.
Grace: Yikes. I'll keep the balcony door closed. Where should I pick up the key?
Lucas: I'll drop it in your mailbox on Wednesday night. And I'll bring you something from the East Coast to say thanks.
Grace: You don't have to, but I won't say no. Have a wonderful time at the wedding.
-
Question 4 of 15
Show answer
Answer: C. To attend his brother's wedding
Lucas says he is flying to Halifax for his brother's wedding.
Transcript
Grace: Hi, Lucas! I haven't seen you in the hallway all week.
Lucas: Hi, Grace. I've been working nights at the hospital. Listen, I have a favour to ask.
Grace: Sure, what is it?
Lucas: I'm flying to Halifax on Thursday for my brother's wedding. Could you feed my cat while I'm gone?
Grace: Of course. How long will you be away?
Lucas: Five days. I'm back Monday night. She only needs food in the morning, and fresh water.
Grace: That's easy. Does she take any medicine?
Lucas: Not anymore, thank goodness. But please don't let her out on the balcony. Last summer she jumped onto the neighbour's railing.
Grace: Yikes. I'll keep the balcony door closed. Where should I pick up the key?
Lucas: I'll drop it in your mailbox on Wednesday night. And I'll bring you something from the East Coast to say thanks.
Grace: You don't have to, but I won't say no. Have a wonderful time at the wedding.
-
Question 5 of 15
Show answer
Answer: A. Five days
When Grace asks, Lucas says, "Five days. I'm back Monday night."
Transcript
Grace: Hi, Lucas! I haven't seen you in the hallway all week.
Lucas: Hi, Grace. I've been working nights at the hospital. Listen, I have a favour to ask.
Grace: Sure, what is it?
Lucas: I'm flying to Halifax on Thursday for my brother's wedding. Could you feed my cat while I'm gone?
Grace: Of course. How long will you be away?
Lucas: Five days. I'm back Monday night. She only needs food in the morning, and fresh water.
Grace: That's easy. Does she take any medicine?
Lucas: Not anymore, thank goodness. But please don't let her out on the balcony. Last summer she jumped onto the neighbour's railing.
Grace: Yikes. I'll keep the balcony door closed. Where should I pick up the key?
Lucas: I'll drop it in your mailbox on Wednesday night. And I'll bring you something from the East Coast to say thanks.
Grace: You don't have to, but I won't say no. Have a wonderful time at the wedding.
-
Question 6 of 15
Show answer
Answer: D. Keeping the cat off the balcony
Lucas asks her not to let the cat out on the balcony, because it once jumped onto the neighbour's railing. The cat no longer takes medicine.
Transcript
Grace: Hi, Lucas! I haven't seen you in the hallway all week.
Lucas: Hi, Grace. I've been working nights at the hospital. Listen, I have a favour to ask.
Grace: Sure, what is it?
Lucas: I'm flying to Halifax on Thursday for my brother's wedding. Could you feed my cat while I'm gone?
Grace: Of course. How long will you be away?
Lucas: Five days. I'm back Monday night. She only needs food in the morning, and fresh water.
Grace: That's easy. Does she take any medicine?
Lucas: Not anymore, thank goodness. But please don't let her out on the balcony. Last summer she jumped onto the neighbour's railing.
Grace: Yikes. I'll keep the balcony door closed. Where should I pick up the key?
Lucas: I'll drop it in your mailbox on Wednesday night. And I'll bring you something from the East Coast to say thanks.
Grace: You don't have to, but I won't say no. Have a wonderful time at the wedding.
-
Question 7 of 15
Show answer
Answer: B. Lucas will leave it in her mailbox
Lucas says he will drop the key in her mailbox on Wednesday night.
Transcript
Grace: Hi, Lucas! I haven't seen you in the hallway all week.
Lucas: Hi, Grace. I've been working nights at the hospital. Listen, I have a favour to ask.
Grace: Sure, what is it?
Lucas: I'm flying to Halifax on Thursday for my brother's wedding. Could you feed my cat while I'm gone?
Grace: Of course. How long will you be away?
Lucas: Five days. I'm back Monday night. She only needs food in the morning, and fresh water.
Grace: That's easy. Does she take any medicine?
Lucas: Not anymore, thank goodness. But please don't let her out on the balcony. Last summer she jumped onto the neighbour's railing.
Grace: Yikes. I'll keep the balcony door closed. Where should I pick up the key?
Lucas: I'll drop it in your mailbox on Wednesday night. And I'll bring you something from the East Coast to say thanks.
Grace: You don't have to, but I won't say no. Have a wonderful time at the wedding.
-
Question 8 of 15
Show answer
Answer: D. Friday
Nadia says registration closes on Friday. Tuesday is the night the games are played.
Transcript
Tom: Nadia, are you still thinking about joining the Tuesday night soccer league?
Nadia: I want to, but registration closes on Friday, and it costs ninety dollars.
Tom: That's for the whole season, though. Twelve games.
Nadia: True. My real problem is the time. The games start at nine p.m., and I start work at seven in the morning.
Tom: Not all of them. The schedule changes every week, and about half the games start at seven-thirty.
Nadia: Really? I thought they were all late.
Tom: Only half. And you could go home right after the game. You don't have to stay for pizza.
Nadia: Okay, that helps. Do I need my own shin guards?
Tom: Yes, the league doesn't lend them out. But I have an extra pair you can borrow.
Nadia: Perfect. I'll sign up online tonight, before I change my mind.
-
Question 9 of 15
Show answer
Answer: C. The game times, because she starts work early
Nadia says her "real problem is the time": games start at nine p.m., and she starts work at seven in the morning.
Transcript
Tom: Nadia, are you still thinking about joining the Tuesday night soccer league?
Nadia: I want to, but registration closes on Friday, and it costs ninety dollars.
Tom: That's for the whole season, though. Twelve games.
Nadia: True. My real problem is the time. The games start at nine p.m., and I start work at seven in the morning.
Tom: Not all of them. The schedule changes every week, and about half the games start at seven-thirty.
Nadia: Really? I thought they were all late.
Tom: Only half. And you could go home right after the game. You don't have to stay for pizza.
Nadia: Okay, that helps. Do I need my own shin guards?
Tom: Yes, the league doesn't lend them out. But I have an extra pair you can borrow.
Nadia: Perfect. I'll sign up online tonight, before I change my mind.
-
Question 10 of 15
Show answer
Answer: D. About half of the games start at 7:30 p.m.
Tom says the schedule changes every week, and about half the games start at seven-thirty.
Transcript
Tom: Nadia, are you still thinking about joining the Tuesday night soccer league?
Nadia: I want to, but registration closes on Friday, and it costs ninety dollars.
Tom: That's for the whole season, though. Twelve games.
Nadia: True. My real problem is the time. The games start at nine p.m., and I start work at seven in the morning.
Tom: Not all of them. The schedule changes every week, and about half the games start at seven-thirty.
Nadia: Really? I thought they were all late.
Tom: Only half. And you could go home right after the game. You don't have to stay for pizza.
Nadia: Okay, that helps. Do I need my own shin guards?
Tom: Yes, the league doesn't lend them out. But I have an extra pair you can borrow.
Nadia: Perfect. I'll sign up online tonight, before I change my mind.
-
Question 11 of 15
Show answer
Answer: A. Register for the league online
Nadia says, "I'll sign up online tonight." She will borrow Tom's extra shin guards instead of buying them.
Transcript
Tom: Nadia, are you still thinking about joining the Tuesday night soccer league?
Nadia: I want to, but registration closes on Friday, and it costs ninety dollars.
Tom: That's for the whole season, though. Twelve games.
Nadia: True. My real problem is the time. The games start at nine p.m., and I start work at seven in the morning.
Tom: Not all of them. The schedule changes every week, and about half the games start at seven-thirty.
Nadia: Really? I thought they were all late.
Tom: Only half. And you could go home right after the game. You don't have to stay for pizza.
Nadia: Okay, that helps. Do I need my own shin guards?
Tom: Yes, the league doesn't lend them out. But I have an extra pair you can borrow.
Nadia: Perfect. I'll sign up online tonight, before I change my mind.
-
Question 12 of 15
Show answer
Answer: C. It is fully booked
Jess says the Italian place downtown is fully booked on Saturday.
Transcript
Kevin: Hey, Jess, did you book the restaurant for Mom and Dad's anniversary?
Jess: Not yet. The Italian place downtown is fully booked on Saturday.
Kevin: What about Sunday?
Jess: They have a table at five o'clock, but you know Dad hates eating that early.
Kevin: True. He'd complain all evening. What if we cook at my place instead?
Jess: Your apartment is tiny, Kevin. There are eight of us.
Kevin: Fair point. Your house has that big dining room, though.
Jess: Okay, we can have it at my house, but you're doing the cooking. I'll take care of the cake and the decorations.
Kevin: Deal. I'll make Grandma's lasagna. Mom will love that.
-
Question 13 of 15
Show answer
Answer: A. Their father dislikes eating dinner early
The Sunday table is at five o'clock, and Jess says their dad hates eating that early.
Transcript
Kevin: Hey, Jess, did you book the restaurant for Mom and Dad's anniversary?
Jess: Not yet. The Italian place downtown is fully booked on Saturday.
Kevin: What about Sunday?
Jess: They have a table at five o'clock, but you know Dad hates eating that early.
Kevin: True. He'd complain all evening. What if we cook at my place instead?
Jess: Your apartment is tiny, Kevin. There are eight of us.
Kevin: Fair point. Your house has that big dining room, though.
Jess: Okay, we can have it at my house, but you're doing the cooking. I'll take care of the cake and the decorations.
Kevin: Deal. I'll make Grandma's lasagna. Mom will love that.
-
Question 14 of 15
Show answer
Answer: A. At Jess's house
Kevin's apartment is too small for eight people, so they agree to have the dinner at Jess's house, which has a big dining room.
Transcript
Kevin: Hey, Jess, did you book the restaurant for Mom and Dad's anniversary?
Jess: Not yet. The Italian place downtown is fully booked on Saturday.
Kevin: What about Sunday?
Jess: They have a table at five o'clock, but you know Dad hates eating that early.
Kevin: True. He'd complain all evening. What if we cook at my place instead?
Jess: Your apartment is tiny, Kevin. There are eight of us.
Kevin: Fair point. Your house has that big dining room, though.
Jess: Okay, we can have it at my house, but you're doing the cooking. I'll take care of the cake and the decorations.
Kevin: Deal. I'll make Grandma's lasagna. Mom will love that.
-
Question 15 of 15
Show answer
Answer: A. Take care of the cake and decorations
Jess says Kevin will do the cooking, and she will take care of the cake and the decorations.
Transcript
Kevin: Hey, Jess, did you book the restaurant for Mom and Dad's anniversary?
Jess: Not yet. The Italian place downtown is fully booked on Saturday.
Kevin: What about Sunday?
Jess: They have a table at five o'clock, but you know Dad hates eating that early.
Kevin: True. He'd complain all evening. What if we cook at my place instead?
Jess: Your apartment is tiny, Kevin. There are eight of us.
Kevin: Fair point. Your house has that big dining room, though.
Jess: Okay, we can have it at my house, but you're doing the cooking. I'll take care of the cake and the decorations.
Kevin: Deal. I'll make Grandma's lasagna. Mom will love that.
Keyboard: 1–4 to answer, Enter for the next question.