Basic Swedish in 30 Days: Describing people

Quiz tematyczny bez limitu czasu: 10 pytań o Describing people, z wyjaśnieniem po każdej odpowiedzi. Pytania i odpowiedzi są za każdym razem mieszane.

  • Kurs
  • Szwecja
  • Pytania: 300
  • Sprawdzono 13 października 2026
  • Korekta językowa 13 października 2026
Zacznij od lekcjiBasic Swedish: 30 Lessons: ok. 750 min czytania. Każde pytanie testowe jest omówione w lekcjach.

Dzień 8: Describing people

  1. Pytanie 1 z 10

    What does “trött” mean?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: C. tired

    Trött means tired. Happy is glad.

  2. Pytanie 2 z 10

    What is the opposite of “ung”?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: B. gammal

    Ung (young) is the opposite of gammal (old).

  3. Pytanie 3 z 10

    Complete: “De är ___.” (They are nice.)
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: C. trevliga

    With a plural subject, the adjective takes -a: De är trevliga.

  4. Pytanie 4 z 10

    Complete: “Hon har ___ hår.” (She has long hair.)
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: C. långt

    Hår is an ett-word, so the adjective takes -t: långt hår.

  5. Pytanie 5 z 10

    Complete: “ett ___ barn” (a small child)
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: D. litet

    Liten is irregular: en liten pojke, ett litet barn, små barn.

  6. Pytanie 6 z 10

    Which sentence is correct?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: A. Han har blå ögon.

    Ögon (eyes) is plural and the adjective comes before the noun: blå ögon. Öga is one eye.

  7. Pytanie 7 z 10

    What does “Hur ser han ut?” mean?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: D. What does he look like?

    Hur ser … ut? asks about how someone looks.

  8. Pytanie 8 z 10

    Read the text. What is Maja like?

    Min nya kollega heter Maja. Hon är ung och ganska kort. Hon har långt rött hår och gröna ögon. Hon är mycket rolig.

    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: A. Young, short and funny

    The text says Maja är ung (young), ganska kort (quite short) och mycket rolig (very funny).

  9. Pytanie 9 z 10

    Listen. What does Tom look like?
    Posłuchaj, a potem odpowiedz. Transkrypcja pojawi się po odpowiedzi.
    Brak dźwięku? Przeczytaj tekst

    Lisa: Hur ser Tom ut?
    Anders: Han är lång och har kort mörkt hår.

    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: D. Tall, with short dark hair

    Han är lång (tall) och har kort mörkt hår (short dark hair).

    Transkrypcja

    Lisa: Hur ser Tom ut?
    Anders: Han är lång och har kort mörkt hår.

  10. Pytanie 10 z 10

    Listen. How is the speaker today?
    Posłuchaj, a potem odpowiedz. Transkrypcja pojawi się po odpowiedzi.
    Brak dźwięku? Przeczytaj tekst

    Jag är mycket trött i dag.

    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: B. Very tired

    Mycket trött means very tired. I dag means today.

    Transkrypcja

    Jag är mycket trött i dag.

Inne plany tego kursu