Basic Swedish in 30 Days: Numbers 0–100

Quiz tematyczny bez limitu czasu: 10 pytań o Numbers 0–100, z wyjaśnieniem po każdej odpowiedzi. Pytania i odpowiedzi są za każdym razem mieszane.

  • Kurs
  • Szwecja
  • Pytania: 300
  • Sprawdzono 13 października 2026
  • Korekta językowa 13 października 2026
Zacznij od lekcjiBasic Swedish: 30 Lessons: ok. 750 min czytania. Każde pytanie testowe jest omówione w lekcjach.

Dzień 4: Numbers 0–100

  1. Pytanie 1 z 10

    What number is “tjugotre”?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: A. 23

    Tjugo is 20 and tre is 3, so tjugotre is 23.

  2. Pytanie 2 z 10

    Which word is 17?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: A. sjutton

    Sjutton is 17. Sju is 7, sjuttio is 70 and sexton is 16.

  3. Pytanie 3 z 10

    How do you write 48 in Swedish?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: C. fyrtioåtta

    Tens come first and the number is one word: fyrtio (40) + åtta (8) = fyrtioåtta.

  4. Pytanie 4 z 10

    What does “Hur gammal är du?” mean?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: C. How old are you?

    Gammal means old, so Hur gammal är du? asks for someone’s age.

  5. Pytanie 5 z 10

    Complete the answer: “Jag är tjugo ___.”
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: D. år

    Give your age with år (years): Jag är tjugo år. You can add gammal: Jag är tjugo år gammal.

  6. Pytanie 6 z 10

    What is tio + elva?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: A. tjugoett

    10 + 11 = 21, which is tjugoett.

  7. Pytanie 7 z 10

    Which number is “nittio”?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: C. 90

    Nittio is 90. Nitton is 19, nio is 9 and nittionio is 99.

  8. Pytanie 8 z 10

    Listen. How old is Elsa?
    Posłuchaj, a potem odpowiedz. Transkrypcja pojawi się po odpowiedzi.
    Brak dźwięku? Przeczytaj tekst

    Erik: Hur gammal är du, Elsa?
    Elsa: Jag är trettiosex.

    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: C. 36

    Elsa says trettiosex: trettio (30) + sex (6) = 36.

    Transkrypcja

    Erik: Hur gammal är du, Elsa?
    Elsa: Jag är trettiosex.

  9. Pytanie 9 z 10

    Listen. What is the phone number?
    Posłuchaj, a potem odpowiedz. Transkrypcja pojawi się po odpowiedzi.
    Brak dźwięku? Przeczytaj tekst

    Mitt nummer är noll sju tre, fyra fem sex, tjugoett, arton.

    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: B. 073-456 21 18

    You hear noll sju tre, fyra fem sex, tjugoett (21), arton (18). Arton is 18; åttio would be 80.

    Transkrypcja

    Mitt nummer är noll sju tre, fyra fem sex, tjugoett, arton.

  10. Pytanie 10 z 10

    Listen. Which bus should you take?
    Posłuchaj, a potem odpowiedz. Transkrypcja pojawi się po odpowiedzi.
    Brak dźwięku? Przeczytaj tekst

    Ta buss nummer femtiofyra.

    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: C. Number 54

    Femtio (50) + fyra (4) = femtiofyra, 54. Buss means bus.

    Transkrypcja

    Ta buss nummer femtiofyra.

Inne plany tego kursu