Spain DGT Driving Theory Test (Permiso B) 2026: Test próbny 8

Test próbny 8 z 8 – Spain DGT Driving Theory Test (Permiso B): kolejne pytania z odpowiedziami i wyjaśnieniami (liczba pytań: 25).

  • Prawo jazdy
  • Hiszpania
  • Pytania: 250
  • Sprawdzono 11 października 2026
  1. Pytanie 1 z 25

    Jesteś pierwszą osobą na miejscu wypadku. W jakiej kolejności należy działać?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: C. Zabezpieczyć miejsce wypadku, wezwać służby ratunkowe, potem pomóc rannym

    Najpierw zabezpiecz miejsce zdarzenia, aby nikt więcej nie ucierpiał, potem zadzwoń pod 112, a następnie, jeśli potrafisz, udziel pierwszej pomocy.

  2. Pytanie 2 z 25

    Jedziesz nocą na światłach drogowych, a z naprzeciwka nadjeżdża samochód. Co należy zrobić?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: A. Odpowiednio wcześnie przełączyć na światła mijania

    Przełącz na światła mijania w porę, aby nie oślepiać kierowców jadących z naprzeciwka.

  3. Pytanie 3 z 25

    Na skrzyżowaniu działa sygnalizacja świetlna, a jest tam też znak „ustąp pierwszeństwa”. Czego przestrzegasz?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: D. Sygnalizacji świetlnej

    Działająca sygnalizacja świetlna ma pierwszeństwo przed znakami pierwszeństwa. Znaki obowiązują, gdy sygnalizacja jest wyłączona lub nadaje pulsujące światło żółte.

  4. Pytanie 4 z 25

    Pieszy czeka przy przejściu dla pieszych („zebrze”) i wyraźnie chce przejść. Co należy zrobić?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: B. Zatrzymać się i pozwolić mu przejść

    Na przejściu dla pieszych musisz pozwolić przejść pieszym, którzy na nim są lub wyraźnie zamierzają na nie wejść.

  5. Pytanie 5 z 25

    Co oznacza ten znak?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: D. Zakaz ruchu wszystkich pojazdów w obu kierunkach

    Czerwona obwódka na gładkim białym kole zamyka drogę dla wszystkich pojazdów w obu kierunkach.

  6. Pytanie 6 z 25

    Zatrzymujesz się, aby pomóc na miejscu wypadku. Co należy zrobić z własnym samochodem?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: B. Zaparkować w bezpiecznym miejscu, wyłączyć silnik i włączyć światła awaryjne

    Zaparkuj bezpiecznie, w miarę możliwości poza jezdnią, aby twój samochód nie spowodował kolejnego wypadku.

  7. Pytanie 7 z 25

    Przegapiłeś zjazd z autostrady. Co należy zrobić?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: D. Jechać do następnego zjazdu

    Na autostradzie nie wolno cofać, zawracać ani się zatrzymywać. Zjedź na następnym zjeździe.

  8. Pytanie 8 z 25

    Jaką normę musi spełniać fotelik dziecięcy w UE?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: A. Homologację według norm EKG ONZ, np. regulaminu nr 44 lub nowszego

    Foteliki dziecięce muszą mieć homologację zgodną z regulaminami EKG ONZ. Szukaj etykiety homologacyjnej na foteliku.

  9. Pytanie 9 z 25

    Co oznacza ten znak?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: A. Skrzyżowanie o ruchu okrężnym

    Trójkąt ostrzegawczy z okrążającymi strzałkami ostrzega, że trzeba zwolnić przed rondem.

  10. Pytanie 10 z 25

    Inny kierowca cię wyprzedza. Co należy zrobić?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: D. Trzymać się prawej strony i nie przyspieszać

    Kierowca wyprzedzanego pojazdu musi trzymać się prawej strony i nie może zwiększać prędkości.

  11. Pytanie 11 z 25

    Ranny silnie krwawi. Co należy zrobić?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: B. Mocno uciskać ranę

    Mocny, bezpośredni ucisk na krwawiącą ranę pomaga zatamować krwawienie.

  12. Pytanie 12 z 25

    Co oznacza ten znak?
    10%
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: C. Niebezpieczny spadek

    Klin oznacza stromy zjazd, a liczba – nachylenie. Jedź na niższym biegu, aby nie przegrzać hamulców.

  13. Pytanie 13 z 25

    Co oznacza ten znak?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: D. Przejazd kolejowy: pociągi mają pierwszeństwo

    Czerwono-biały krzyż stoi tuż przy przejeździe kolejowym. Pociąg zawsze ma pierwszeństwo, więc zatrzymaj się, jeśli nadjeżdża.

  14. Pytanie 14 z 25

    Lekarz przepisał ci nowy lek. Co należy zrobić przed jazdą?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: D. Sprawdzić ulotkę lub zapytać, czy lek może wpływać na prowadzenie pojazdu

    Niektóre leki na receptę upośledzają zdolność prowadzenia i zwiększają ryzyko wypadku. Sprawdź to przed jazdą.

  15. Pytanie 15 z 25

    Dlaczego na skrzyżowaniach należy dwa razy wypatrywać motocykli?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: A. Są małe i trudno ocenić ich prędkość

    Wiele wypadków zdarza się, bo kierowcy nie zauważają motocykla lub źle oceniają jego prędkość.

  16. Pytanie 16 z 25

    Po której stronie drogi jeździ się w Niemczech, Francji, Hiszpanii, Włoszech i pozostałych krajach Europy kontynentalnej?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: C. Po prawej

    W całej Europie kontynentalnej obowiązuje ruch prawostronny. W UE lewą stroną jeździ się tylko na Cyprze, w Irlandii i na Malcie.

  17. Pytanie 17 z 25

    Jak patrzenie daleko przed siebie i przewidywanie sytuacji na drodze pomaga w jeździe ekonomicznej?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: C. Unikasz niepotrzebnego hamowania i przyspieszania

    Przewidywanie pozwala utrzymać stałą prędkość, co oszczędza paliwo i zmniejsza ryzyko wypadku.

  18. Pytanie 18 z 25

    Co oznacza ten znak?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: B. Przejście dla pieszych

    Trójkąt ostrzega przed przejściem dla pieszych. Zwolnij i bądź gotowy zatrzymać się przed przechodzącymi.

  19. Pytanie 19 z 25

    Co oznacza ten znak?
    30
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: C. Prędkość minimalna 30 km/h

    Biała liczba na niebieskim kole to prędkość minimalna. Musisz jechać co najmniej tak szybko, chyba że warunki czynią to niebezpiecznym.

  20. Pytanie 20 z 25

    Jaki limit zaleca się na poziomie UE dla początkujących kierowców?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: B. Zero lub niewiele powyżej zera

    Zalecany limit dla nowych kierowców to 0 lub niewiele powyżej 0. Wiele krajów stosuje niższy limit dla początkujących kierowców.

  21. Pytanie 21 z 25

    Co oznacza ten znak?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: B. Całkowity zakaz zatrzymywania się, nawet na chwilę

    Czerwony krzyż na niebieskim tle oznacza zakaz zatrzymywania się, nawet aby wysadzić pasażera.

  22. Pytanie 22 z 25

    Jaka część pieszych i rowerzystów przeżywa potrącenie przez samochód jadący ok. 30 km/h, a jaka przy ok. 50 km/h?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: C. Ok. 90% przy 30 km/h, ale tylko ok. 20% przy 50 km/h

    Niewielkie różnice prędkości mają ogromny wpływ na szanse przeżycia. Dlatego wiele miast wprowadza ograniczenie do 30 km/h.

  23. Pytanie 23 z 25

    Wyjeżdżasz na drogę z parkingu lub prywatnego podjazdu. Kto ma pierwszeństwo?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: A. Wszyscy uczestnicy ruchu na drodze, w tym piesi i rowerzyści

    Kierowca wyjeżdżający z posesji, parkingu lub drogi gruntowej musi ustąpić pierwszeństwa wszystkim, którzy już poruszają się po drodze.

  24. Pytanie 24 z 25

    Na przejeździe kolejowym migają czerwone światła. Co musisz zrobić?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: A. Zatrzymać się i czekać

    Migające czerwone światła na przejeździe kolejowym oznaczają, że zbliża się pociąg. Musisz się zatrzymać.

  25. Pytanie 25 z 25

    Która grupa kierowców ma znacznie wyższe ryzyko wypadku w pierwszym okresie po uzyskaniu prawa jazdy?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: C. Młodzi, początkujący kierowcy

    Młodzi, niedoświadczeni kierowcy są nadreprezentowani w wypadkach, dlatego wiele krajów ma szczególne przepisy dla nowych kierowców.

Powiązane testy