Basic Dutch in 30 Days: Telling the time

Quiz tematyczny bez limitu czasu: 10 pytań o Telling the time, z wyjaśnieniem po każdej odpowiedzi. Pytania i odpowiedzi są za każdym razem mieszane.

  • Kurs
  • Holandia
  • Pytania: 300
  • Sprawdzono 13 października 2026
  • Korekta językowa 13 października 2026
Zacznij od lekcjiBasic Dutch: 30 Lessons: ok. 750 min czytania. Każde pytanie testowe jest omówione w lekcjach.

Dzień 6: Telling the time

  1. Pytanie 1 z 10

    What does “Hoe laat is het?” mean?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: A. What time is it?

    Hoe laat is het? asks for the time. Laat on its own means “late”.

  2. Pytanie 2 z 10

    What time is “half vier”?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: C. 3:30

    Half vier means half an hour before four: 3:30.

  3. Pytanie 3 z 10

    How do you say 8:15?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: C. kwart over acht

    Kwart over means a quarter past: kwart over acht is 8:15. Kwart voor acht is 7:45.

  4. Pytanie 4 z 10

    How do you say 5:45?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: A. kwart voor zes

    Kwart voor zes is a quarter to six: 5:45. Half zes is 5:30.

  5. Pytanie 5 z 10

    Complete: “De les begint ___ negen uur.”
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: A. om

    Use om for clock times: om negen uur (at nine o’clock).

  6. Pytanie 6 z 10

    What time is “tien voor half drie”?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: C. 2:20

    Half drie is 2:30. Ten minutes before that (tien voor) is 2:20.

  7. Pytanie 7 z 10

    Read the sign. When is the bakery closed all day?

    Bakkerij De Molen
    Openingstijden:
    ma t/m vr 7.30–18.00 uur
    za 8.00–17.00 uur
    zo gesloten

    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: B. On Sunday

    “zo gesloten” means closed on Sunday (zondag).

  8. Pytanie 8 z 10

    Read the sign. What time does the bakery open on Saturday?

    Bakkerij De Molen
    Openingstijden:
    ma t/m vr 7.30–18.00 uur
    za 8.00–17.00 uur
    zo gesloten

    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: B. 8:00

    “za 8.00–17.00 uur” means Saturday from 8:00 to 17:00.

  9. Pytanie 9 z 10

    Listen. What time is it?
    Posłuchaj, a potem odpowiedz. Transkrypcja pojawi się po odpowiedzi.
    Brak dźwięku? Przeczytaj tekst

    Het is kwart voor elf.

    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: B. 10:45

    Kwart voor elf is a quarter to eleven: 10:45.

    Transkrypcja

    Het is kwart voor elf.

  10. Pytanie 10 z 10

    Listen. When does the supermarket close?
    Posłuchaj, a potem odpowiedz. Transkrypcja pojawi się po odpowiedzi.
    Brak dźwięku? Przeczytaj tekst

    Mila: Hoe laat gaat de supermarkt open?
    Jan: Om acht uur. En hij gaat om tien uur ’s avonds dicht.

    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: D. At 10 p.m.

    Jan says it closes (gaat dicht) om tien uur ’s avonds: at ten in the evening. It opens at eight. Hij (it) refers to de supermarkt, a de-word.

    Transkrypcja

    Mila: Hoe laat gaat de supermarkt open?
    Jan: Om acht uur. En hij gaat om tien uur ’s avonds dicht.

Inne plany tego kursu