Switzerland Driving Theory Test Practice 2026: Test próbny 8

Test próbny 8 z 8 – Switzerland Driving Theory Test Practice: kolejne pytania z odpowiedziami i wyjaśnieniami (liczba pytań: 25).

  • Prawo jazdy
  • Szwajcaria
  • Pytania: 250
  • Sprawdzono 11 października 2026
  1. Pytanie 1 z 25

    Gdzie NIE wolno parkować?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: C. Na przejściu dla pieszych

    Parkowanie na przejściu dla pieszych lub tuż przy nim zasłania pieszych przed kierowcami i blokuje przejście.

  2. Pytanie 2 z 25

    Dlaczego w gęstej mgle należy używać świateł mijania, a nie drogowych?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: C. Światło drogowe odbija się od mgły i pogarsza widoczność

    Mgła odbija silne światło z powrotem w twoją stronę. Lepiej sprawdzają się światła mijania i przeciwmgłowe.

  3. Pytanie 3 z 25

    Jak sygnalizuje się zjazd z ronda?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: A. Prawym kierunkowskazem przed zjazdem

    Włącz prawy kierunkowskaz, gdy zbliżasz się do swojego zjazdu, aby inni kierowcy i piesi wiedzieli, co zamierzasz.

  4. Pytanie 4 z 25

    Z jaką największą prędkością możesz jechać za tym znakiem?
    50
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: B. 50 km/h

    Liczba w czerwonej obwódce to prędkość maksymalna. Jedź wolniej, jeśli wymagają tego warunki.

  5. Pytanie 5 z 25

    Widzisz, że za chwilę trzeba będzie zwolnić. Jaki sposób jest najbardziej oszczędny?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: B. Wcześnie zdjąć nogę z gazu i pozwolić samochodowi zwalniać na biegu

    Zwalnianie na biegu wykorzystuje hamowanie silnikiem. Toczenie się na luzie, zwłaszcza z górki, jest niebezpieczne i marnuje paliwo.

  6. Pytanie 6 z 25

    Co oznacza ten znak?
    30
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: C. Prędkość minimalna 30 km/h

    Biała liczba na niebieskim kole to prędkość minimalna. Musisz jechać co najmniej tak szybko, chyba że warunki czynią to niebezpiecznym.

  7. Pytanie 7 z 25

    Jaki jest typowy wczesny sygnał, że jesteś zbyt zmęczony, by bezpiecznie prowadzić?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: B. Ziewanie i trudność z utrzymaniem otwartych oczu

    Kierowcy najczęściej zauważają ziewanie, utratę koncentracji i ciężkie powieki. Gdy je zauważysz, zatrzymaj się i odpocznij.

  8. Pytanie 8 z 25

    Co oznacza ten znak?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: A. Omiń przeszkodę lub wysepkę z prawej strony

    Niebieskie okrągłe znaki wydają nakazy. Strzałka skierowana w dół w prawo oznacza, że wysepkę lub przeszkodę należy ominąć z prawej strony.

  9. Pytanie 9 z 25

    Kiedy należy przemieścić osobę ranną w wypadku?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: D. Tylko w razie bezpośredniego zagrożenia, np. pożaru

    Przemieszczanie rannego może pogorszyć jego obrażenia. Przemieść go tylko wtedy, gdy pozostanie w miejscu byłoby bardziej niebezpieczne.

  10. Pytanie 10 z 25

    Co oznacza ten znak?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: C. Tu kończy się twoja droga z pierwszeństwem

    Romb z czarnymi paskami oznacza koniec drogi z pierwszeństwem. Ponownie obowiązują zwykłe zasady pierwszeństwa i znaki.

  11. Pytanie 11 z 25

    Pod jaki numer można zadzwonić po służby ratunkowe w każdym miejscu UE?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: A. 112

    112 to europejski numer alarmowy. Połączenie jest bezpłatne z telefonów komórkowych i stacjonarnych w każdym kraju UE.

  12. Pytanie 12 z 25

    Jaki limit zaleca się na poziomie UE dla początkujących kierowców?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: B. Zero lub niewiele powyżej zera

    Zalecany limit dla nowych kierowców to 0 lub niewiele powyżej 0. Wiele krajów stosuje niższy limit dla początkujących kierowców.

  13. Pytanie 13 z 25

    Co oznacza ten znak?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: C. Ustąp pierwszeństwa pojazdom na drodze, na którą wjeżdżasz

    Odwrócony trójkąt oznacza „ustąp pierwszeństwa”. Zatrzymaj się tylko wtedy, gdy musisz przepuścić pojazdy jadące drugą drogą.

  14. Pytanie 14 z 25

    Czy numer alarmowy 112 działa w Szwajcarii?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: C. Tak, 112 działa też w niektórych krajach spoza UE, np. w Szwajcarii

    Numer 112 działa w całej UE i w niektórych innych krajach, w tym w Szwajcarii.

  15. Pytanie 15 z 25

    Jedziesz nocą na światłach drogowych, a z naprzeciwka nadjeżdża samochód. Co należy zrobić?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: A. Odpowiednio wcześnie przełączyć na światła mijania

    Przełącz na światła mijania w porę, aby nie oślepiać kierowców jadących z naprzeciwka.

  16. Pytanie 16 z 25

    Co oznacza ten znak?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: D. Zakaz ruchu wszystkich pojazdów w obu kierunkach

    Czerwona obwódka na gładkim białym kole zamyka drogę dla wszystkich pojazdów w obu kierunkach.

  17. Pytanie 17 z 25

    O jakiej porze dnia typowe są wypadki spowodowane zmęczeniem?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: D. Między północą a świtem

    Wypadki spowodowane sennością zdarzają się często między północą a wczesnym rankiem, gdy organizm chce spać.

  18. Pytanie 18 z 25

    Na zakręcie tył samochodu zaczyna się ślizgać. Co należy zrobić?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: B. Zdjąć nogę z gazu i kierować w stronę, w którą chcesz jechać

    Patrz tam, gdzie chcesz jechać, łagodnie kieruj w tę stronę i zdejmij nogę z gazu. Nie hamuj gwałtownie.

  19. Pytanie 19 z 25

    Co oznacza ten znak?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: C. Dzikie zwierzęta mogą przechodzić przez drogę

    Jeleń ostrzega przed przechodzącymi dzikimi zwierzętami, zwłaszcza o świcie i o zmierzchu. Zwolnij i obserwuj pobocza.

  20. Pytanie 20 z 25

    Co oznacza ten znak?
    30
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: D. Prędkość maksymalna 30 km/h

    Liczba w czerwonej obwódce to ograniczenie prędkości maksymalnej w km/h.

  21. Pytanie 21 z 25

    Musisz gwałtownie hamować awaryjnie w samochodzie z ABS. Co należy zrobić?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: C. Wcisnąć pedał hamulca do oporu i trzymać, nawet jeśli wibruje

    W samochodzie z ABS mocno trzymaj wciśnięty pedał. Wibracje są normalne, koła się nie zablokują, więc nadal możesz kierować.

  22. Pytanie 22 z 25

    Co oznacza ten znak?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: A. Nakaz skrętu w prawo

    Niebieskie koło z białą strzałką to nakaz jazdy w określonym kierunku. Musisz jechać tak, jak wskazuje strzałka.

  23. Pytanie 23 z 25

    Co oznacza ten znak?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: C. Inne niebezpieczeństwo; często wyjaśnia je tabliczka pod znakiem

    Wykrzyknik ostrzega przed niebezpieczeństwem, które nie ma własnego symbolu. Przeczytaj tabliczkę, jeśli jest.

  24. Pytanie 24 z 25

    Gdzie po awarii należy ustawić trójkąt ostrzegawczy, jeśli go używasz?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: A. W odpowiedniej odległości za pojazdem, aby nadjeżdżający kierowcy zauważyli go w porę

    Trójkąt ostrzega pojazdy nadjeżdżające z tyłu, więc musi stać na tyle daleko, by kierowcy mieli czas zwolnić.

  25. Pytanie 25 z 25

    Ograniczenie prędkości wynosi 100 km/h, ale jezdnia jest mokra, a widoczność słaba. Z jaką prędkością należy jechać?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: C. Wolniej niż limit, stosownie do warunków

    Ograniczenie prędkości to wartość maksymalna. Zawsze musisz dostosować prędkość do drogi, pogody i natężenia ruchu.

Powiązane testy