Sweden Driving Theory Test (Kunskapsprov B) 2026: Test próbny 4

Test próbny 4 z 8 – Sweden Driving Theory Test (Kunskapsprov B): kolejne pytania z odpowiedziami i wyjaśnieniami (liczba pytań: 25).

  • Prawo jazdy
  • Szwecja
  • Pytania: 250
  • Sprawdzono 11 października 2026
  1. Pytanie 1 z 25

    Jedziesz nocą na światłach drogowych, a z naprzeciwka nadjeżdża samochód. Co należy zrobić?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: A. Odpowiednio wcześnie przełączyć na światła mijania

    Przełącz na światła mijania w porę, aby nie oślepiać kierowców jadących z naprzeciwka.

  2. Pytanie 2 z 25

    Która grupa kierowców ma znacznie wyższe ryzyko wypadku w pierwszym okresie po uzyskaniu prawa jazdy?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: C. Młodzi, początkujący kierowcy

    Młodzi, niedoświadczeni kierowcy są nadreprezentowani w wypadkach, dlatego wiele krajów ma szczególne przepisy dla nowych kierowców.

  3. Pytanie 3 z 25

    Jak należy wjeżdżać na autostradę?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: C. Wykorzystać pas rozbiegowy, aby dopasować prędkość do ruchu, i ustąpić pierwszeństwa pojazdom jadącym autostradą

    Pojazdy jadące już autostradą mają pierwszeństwo. Na pasie rozbiegowym osiągnij odpowiednią prędkość i znajdź lukę w ruchu.

  4. Pytanie 4 z 25

    Czym różni się znak STOP od znaku „ustąp pierwszeństwa”?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: D. Przy znaku STOP zawsze trzeba się zatrzymać; przy „ustąp pierwszeństwa” tylko wtedy, gdy wymaga tego ruch

    STOP oznacza za każdym razem całkowite zatrzymanie. „Ustąp pierwszeństwa” oznacza przepuszczenie innych pojazdów i zatrzymanie się tylko w razie potrzeby.

  5. Pytanie 5 z 25

    Jedziesz drogą oznaczoną tym znakiem. Na drodze bocznej po twojej prawej czeka samochód. Kto przejeżdża skrzyżowanie pierwszy?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: D. Ty, bo jedziesz drogą z pierwszeństwem

    Na drodze z pierwszeństwem zachowujesz pierwszeństwo na skrzyżowaniach. Zasada prawej ręki nie działa tu na twoją niekorzyść.

  6. Pytanie 6 z 25

    Co oznacza ten znak?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: D. Tunel

    Ten znak oznacza tunel. Włącz światła mijania i zachowaj bezpieczny odstęp.

  7. Pytanie 7 z 25

    Na trzypasmowej autostradzie w kraju, który wymaga tworzenia korytarza życia, ruch staje. Gdzie powinny zjechać pojazdy ze środkowego pasa?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: B. W prawo

    W lewo zjeżdża tylko lewy skrajny pas. Pas środkowy i prawy zjeżdżają w prawo, więc korytarz powstaje po lewej stronie środkowego pasa.

  8. Pytanie 8 z 25

    Policjant kieruje ruchem na skrzyżowaniu, na którym masz zielone światło. Policjant daje ci sygnał do zatrzymania się. Co musisz zrobić?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: A. Zatrzymać się, bo sygnały policjanta mają pierwszeństwo przed światłami i znakami

    Sygnały policjanta mają pierwszeństwo przed sygnalizacją świetlną, znakami i ogólnymi przepisami.

  9. Pytanie 9 z 25

    Co oznacza ten znak?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: C. Jedziesz drogą z pierwszeństwem

    Żółty romb informuje, że masz pierwszeństwo na skrzyżowaniach wzdłuż tej drogi, dopóki znak go nie odwoła.

  10. Pytanie 10 z 25

    Co oznacza ten znak?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: C. Pas ruchu lub droga tylko dla autobusów

    Autobus na niebieskim kole oznacza pas przeznaczony dla autobusów. Inne pojazdy mogą z niego korzystać tylko wtedy, gdy zezwala na to dodatkowa tabliczka.

  11. Pytanie 11 z 25

    Po której stronie drogi jeździ się w Niemczech, Francji, Hiszpanii, Włoszech i pozostałych krajach Europy kontynentalnej?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: C. Po prawej

    W całej Europie kontynentalnej obowiązuje ruch prawostronny. W UE lewą stroną jeździ się tylko na Cyprze, w Irlandii i na Malcie.

  12. Pytanie 12 z 25

    Jaką normę musi spełniać fotelik dziecięcy w UE?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: A. Homologację według norm EKG ONZ, np. regulaminu nr 44 lub nowszego

    Foteliki dziecięce muszą mieć homologację zgodną z regulaminami EKG ONZ. Szukaj etykiety homologacyjnej na foteliku.

  13. Pytanie 13 z 25

    Skręcasz w drogę boczną. Przez tę drogę przechodzą piesi. Co musisz zrobić?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: D. Pozwolić im dokończyć przechodzenie

    Skręcając, ustąp pierwszeństwa pieszym przechodzącym przez drogę, w którą wjeżdżasz.

  14. Pytanie 14 z 25

    Co oznacza ten znak?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: B. Koniec autostrady

    Czerwony pas oznacza koniec autostrady. Ponownie obowiązują zwykłe przepisy i ograniczenia prędkości.

  15. Pytanie 15 z 25

    Co oznacza ten znak?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: B. Przejście dla pieszych

    Trójkąt ostrzega przed przejściem dla pieszych. Zwolnij i bądź gotowy zatrzymać się przed przechodzącymi.

  16. Pytanie 16 z 25

    Musisz gwałtownie hamować awaryjnie w samochodzie z ABS. Co należy zrobić?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: C. Wcisnąć pedał hamulca do oporu i trzymać, nawet jeśli wibruje

    W samochodzie z ABS mocno trzymaj wciśnięty pedał. Wibracje są normalne, koła się nie zablokują, więc nadal możesz kierować.

  17. Pytanie 17 z 25

    Widzisz dzieci bawiące się na chodniku przy jezdni. Co należy zrobić?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: A. Zwolnić i być gotowym do zatrzymania, bo mogą wbiec na jezdnię

    Dzieci są małe, trudno je zauważyć i mogą zachować się nieoczekiwanie. W ich pobliżu zmniejsz prędkość.

  18. Pytanie 18 z 25

    Co dzieje się z drogą hamowania, gdy jedziesz dwa razy szybciej?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: C. Wydłuża się mniej więcej czterokrotnie

    Droga hamowania rośnie z kwadratem prędkości, więc podwojenie prędkości mniej więcej ją czterokrotnie wydłuża.

  19. Pytanie 19 z 25

    Z jaką największą prędkością możesz jechać za tym znakiem?
    50
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: B. 50 km/h

    Liczba w czerwonej obwódce to prędkość maksymalna. Jedź wolniej, jeśli wymagają tego warunki.

  20. Pytanie 20 z 25

    Dlaczego na mokrej jezdni należy zachować większy odstęp od pojazdu z przodu?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: B. Opony mają mniejszą przyczepność, więc potrzebujesz dłuższej drogi zatrzymania

    Deszcz zmniejsza przyczepność opon i utrudnia hamowanie, więc droga zatrzymania się wydłuża.

  21. Pytanie 21 z 25

    Co oznacza ten znak?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: C. Zakaz zawracania

    Przekreślona strzałka w kształcie litery U oznacza, że nie wolno zawracać, by jechać z powrotem tą samą drogą.

  22. Pytanie 22 z 25

    Dlaczego w gęstej mgle należy używać świateł mijania, a nie drogowych?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: C. Światło drogowe odbija się od mgły i pogarsza widoczność

    Mgła odbija silne światło z powrotem w twoją stronę. Lepiej sprawdzają się światła mijania i przeciwmgłowe.

  23. Pytanie 23 z 25

    Co dzieje się z polem widzenia, gdy prędkość rośnie?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: C. Zawęża się, więc zauważasz mniej zagrożeń po bokach

    Przy dużej prędkości widzisz znacznie węższy obszar przed sobą, więc łatwiej przeoczyć zagrożenia po bokach.

  24. Pytanie 24 z 25

    Co oznacza ten znak?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: C. Sygnały świetlne

    Ten znak ostrzega przed sygnalizacją świetlną, której możesz nie zauważyć w porę, np. za zakrętem.

  25. Pytanie 25 z 25

    Dlaczego na skrzyżowaniach należy dwa razy wypatrywać motocykli?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: A. Są małe i trudno ocenić ich prędkość

    Wiele wypadków zdarza się, bo kierowcy nie zauważają motocykla lub źle oceniają jego prędkość.

Powiązane testy