Portugal Driving Theory Test (Category B) 2026: Test próbny 5

Test próbny 5 z 8 – Portugal Driving Theory Test (Category B): kolejne pytania z odpowiedziami i wyjaśnieniami (liczba pytań: 25).

  • Prawo jazdy
  • Portugalia
  • Pytania: 250
  • Sprawdzono 11 października 2026
  1. Pytanie 1 z 25

    Pod jaki numer można zadzwonić po służby ratunkowe w każdym miejscu UE?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: A. 112

    112 to europejski numer alarmowy. Połączenie jest bezpłatne z telefonów komórkowych i stacjonarnych w każdym kraju UE.

  2. Pytanie 2 z 25

    Ograniczenie prędkości wynosi 100 km/h, ale jezdnia jest mokra, a widoczność słaba. Z jaką prędkością należy jechać?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: C. Wolniej niż limit, stosownie do warunków

    Ograniczenie prędkości to wartość maksymalna. Zawsze musisz dostosować prędkość do drogi, pogody i natężenia ruchu.

  3. Pytanie 3 z 25

    Po której stronie drogi jeździ się w Niemczech, Francji, Hiszpanii, Włoszech i pozostałych krajach Europy kontynentalnej?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: C. Po prawej

    W całej Europie kontynentalnej obowiązuje ruch prawostronny. W UE lewą stroną jeździ się tylko na Cyprze, w Irlandii i na Malcie.

  4. Pytanie 4 z 25

    Co oznacza ten znak?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: D. Przejazd kolejowy z zaporami lub rogatkami

    Symbol płotu ostrzega przed przejazdem kolejowym z zaporami lub rogatkami.

  5. Pytanie 5 z 25

    Co oznacza ten znak?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: C. Dzikie zwierzęta mogą przechodzić przez drogę

    Jeleń ostrzega przed przechodzącymi dzikimi zwierzętami, zwłaszcza o świcie i o zmierzchu. Zwolnij i obserwuj pobocza.

  6. Pytanie 6 z 25

    Jak należy wjeżdżać na autostradę?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: C. Wykorzystać pas rozbiegowy, aby dopasować prędkość do ruchu, i ustąpić pierwszeństwa pojazdom jadącym autostradą

    Pojazdy jadące już autostradą mają pierwszeństwo. Na pasie rozbiegowym osiągnij odpowiednią prędkość i znajdź lukę w ruchu.

  7. Pytanie 7 z 25

    Co oznacza ten znak?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: A. Zakaz postoju, ale możesz się krótko zatrzymać, np. aby wysadzić pasażera

    Jeden czerwony ukośny pas oznacza zakaz postoju. Krótkie zatrzymanie w celu załadunku lub wysadzenia czy zabrania osób jest zwykle dozwolone.

  8. Pytanie 8 z 25

    Widzisz ten znak przed długim zjazdem. Co należy zrobić?
    10%
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: B. Zredukować bieg i hamować silnikiem

    Niższy bieg pozwala silnikowi pomagać w hamowaniu, dzięki czemu hamulce się nie przegrzewają i działają, gdy są potrzebne.

  9. Pytanie 9 z 25

    Wyjeżdżasz na drogę z parkingu lub prywatnego podjazdu. Kto ma pierwszeństwo?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: A. Wszyscy uczestnicy ruchu na drodze, w tym piesi i rowerzyści

    Kierowca wyjeżdżający z posesji, parkingu lub drogi gruntowej musi ustąpić pierwszeństwa wszystkim, którzy już poruszają się po drodze.

  10. Pytanie 10 z 25

    Jakie informacje są najważniejsze, gdy dzwonisz pod 112 po wypadku?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: B. Dokładne miejsce, liczba rannych i ciężkość obrażeń

    Podaj dokładne miejsce, łącznie z kierunkiem jazdy, oraz liczbę i stan rannych, aby wysłano odpowiednią pomoc.

  11. Pytanie 11 z 25

    Dlaczego piesi odnoszą tak ciężkie obrażenia w wypadkach?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: C. Nie mają żadnej ochrony przed prędkością i masą pojazdu

    Piesi są niechronionymi uczestnikami ruchu i ponoszą najcięższe skutki wypadków.

  12. Pytanie 12 z 25

    Co oznacza ten znak?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: C. Inne niebezpieczeństwo; często wyjaśnia je tabliczka pod znakiem

    Wykrzyknik ostrzega przed niebezpieczeństwem, które nie ma własnego symbolu. Przeczytaj tabliczkę, jeśli jest.

  13. Pytanie 13 z 25

    Co oznacza ten znak?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: B. Przejście dla pieszych

    Trójkąt ostrzega przed przejściem dla pieszych. Zwolnij i bądź gotowy zatrzymać się przed przechodzącymi.

  14. Pytanie 14 z 25

    Która grupa kierowców ma znacznie wyższe ryzyko wypadku w pierwszym okresie po uzyskaniu prawa jazdy?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: C. Młodzi, początkujący kierowcy

    Młodzi, niedoświadczeni kierowcy są nadreprezentowani w wypadkach, dlatego wiele krajów ma szczególne przepisy dla nowych kierowców.

  15. Pytanie 15 z 25

    Jaką normę musi spełniać fotelik dziecięcy w UE?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: A. Homologację według norm EKG ONZ, np. regulaminu nr 44 lub nowszego

    Foteliki dziecięce muszą mieć homologację zgodną z regulaminami EKG ONZ. Szukaj etykiety homologacyjnej na foteliku.

  16. Pytanie 16 z 25

    Co oznacza ten znak?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: D. Droga tylko dla pojazdów samochodowych (bez pieszych i rowerzystów)

    Ten znak oznacza drogę ekspresową przeznaczoną dla pojazdów samochodowych. Nie wolno z niej korzystać pieszym, rowerzystom i pojazdom wolnobieżnym.

  17. Pytanie 17 z 25

    Jedziesz drogą z dwoma pasami ruchu w twoim kierunku. Którym pasem należy zwykle jechać?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: B. Prawym, a lewego używać tylko do wyprzedzania

    W ruchu prawostronnym jedziesz prawym pasem, gdy jest wolny, a pasów po lewej używasz do wyprzedzania.

  18. Pytanie 18 z 25

    Niektóre kraje, np. Niemcy i Polska, wymagają od kierowców tworzenia korytarza życia. Kiedy należy to zrobić?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: A. Gdy tylko ruch zwolni do tempa pieszego lub się zatrzyma, nawet zanim usłyszysz syreny

    Korytarz trzeba utworzyć wcześnie, aby pojazdy ratownicze mogły szybko dotrzeć na miejsce wypadku. Sprawdzaj przepisy każdego kraju, w którym jeździsz.

  19. Pytanie 19 z 25

    Z jakich dwóch części składa się całkowita droga zatrzymania?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: A. Z drogi reakcji i drogi hamowania

    Najpierw pokonujesz drogę w czasie reakcji, a potem w czasie, gdy hamulce zwalniają samochód. Obie rosną wraz z prędkością.

  20. Pytanie 20 z 25

    Co oznacza ten znak?
    STOP
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: B. Zatrzymaj się całkowicie przed linią, a potem ustąp pierwszeństwa wszystkim pojazdom

    Czerwony ośmiokąt oznacza, że zawsze musisz się całkowicie zatrzymać, a potem przepuścić pojazdy jadące drugą drogą.

  21. Pytanie 21 z 25

    Co oznacza ten znak?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: C. Ruch dwukierunkowy

    Ten znak ostrzega, że kończy się odcinek jednokierunkowy i pojazdy będą jechać z naprzeciwka.

  22. Pytanie 22 z 25

    Kiedy należy przemieścić osobę ranną w wypadku?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: D. Tylko w razie bezpośredniego zagrożenia, np. pożaru

    Przemieszczanie rannego może pogorszyć jego obrażenia. Przemieść go tylko wtedy, gdy pozostanie w miejscu byłoby bardziej niebezpieczne.

  23. Pytanie 23 z 25

    Co oznacza ten znak?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: C. Oznacza przejście dla pieszych

    Niebieski znak stoi bezpośrednio przy przejściu. Ustąp pierwszeństwa osobom, które przechodzą lub wyraźnie zamierzają przejść.

  24. Pytanie 24 z 25

    O jakiej porze dnia typowe są wypadki spowodowane zmęczeniem?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: D. Między północą a świtem

    Wypadki spowodowane sennością zdarzają się często między północą a wczesnym rankiem, gdy organizm chce spać.

  25. Pytanie 25 z 25

    Co oznacza ten znak?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: B. Droga wspólna dla pieszych i rowerzystów

    Pozioma linia z ludźmi nad nią i rowerem pod nią oznacza, że obie grupy korzystają z tej samej drogi, więc rowerzyści muszą uważać na pieszych.

Powiązane testy