France Driving Theory Test (Code de la Route) 2026: Test próbny 7

Test próbny 7 z 8 – France Driving Theory Test (Code de la Route): kolejne pytania z odpowiedziami i wyjaśnieniami (liczba pytań: 25).

  • Prawo jazdy
  • Francja
  • Pytania: 250
  • Sprawdzono 11 października 2026
  1. Pytanie 1 z 25

    Gdy się zbliżasz, światło zmienia się z zielonego na ciągłe żółte. Co należy zrobić?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: B. Zatrzymać się przed linią, chyba że jesteś tak blisko, że nie da się bezpiecznie zatrzymać

    Ciągłe żółte światło oznacza „stój”. Jedź dalej tylko wtedy, gdy jesteś tak blisko, że zatrzymanie byłoby niebezpieczne.

  2. Pytanie 2 z 25

    Który styl jazdy pozwala najbardziej oszczędzać paliwo?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: A. Jazda na najwyższym odpowiednim biegu przy niskich obrotach silnika

    Jedź na możliwie najwyższym biegu przy niskich obrotach. Po ruszeniu wcześnie zmieniaj bieg na wyższy.

  3. Pytanie 3 z 25

    Twój samochód zepsuł się na autostradzie. Co należy zrobić najpierw?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: A. Włączyć światła awaryjne i zatrzymać się jak najbardziej na prawo, najlepiej na pasie awaryjnym

    Usuń samochód z pasów ruchu, włącz światła awaryjne i zadbaj o to, by być widocznym.

  4. Pytanie 4 z 25

    Co oznacza ten znak?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: D. Droga jednokierunkowa w kierunku strzałki

    Ten niebieski prostokątny znak informuje, że cały ruch na drodze odbywa się w kierunku wskazanym strzałką.

  5. Pytanie 5 z 25

    Widzisz, że za chwilę trzeba będzie zwolnić. Jaki sposób jest najbardziej oszczędny?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: B. Wcześnie zdjąć nogę z gazu i pozwolić samochodowi zwalniać na biegu

    Zwalnianie na biegu wykorzystuje hamowanie silnikiem. Toczenie się na luzie, zwłaszcza z górki, jest niebezpieczne i marnuje paliwo.

  6. Pytanie 6 z 25

    Co oznacza ten znak?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: D. Przejazd kolejowy: pociągi mają pierwszeństwo

    Czerwono-biały krzyż stoi tuż przy przejeździe kolejowym. Pociąg zawsze ma pierwszeństwo, więc zatrzymaj się, jeśli nadjeżdża.

  7. Pytanie 7 z 25

    Na zakręcie tył samochodu zaczyna się ślizgać. Co należy zrobić?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: B. Zdjąć nogę z gazu i kierować w stronę, w którą chcesz jechać

    Patrz tam, gdzie chcesz jechać, łagodnie kieruj w tę stronę i zdejmij nogę z gazu. Nie hamuj gwałtownie.

  8. Pytanie 8 z 25

    Dojeżdżasz do skrzyżowania bez znaków, sygnalizacji świetlnej i oznakowania poziomego. Kto ma pierwszeństwo?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: C. Pojazdy nadjeżdżające z prawej

    Tam, gdzie nie ma oznakowania, w Europie kontynentalnej obowiązuje ogólna zasada pierwszeństwa z prawej strony.

  9. Pytanie 9 z 25

    Jaka część pieszych i rowerzystów przeżywa potrącenie przez samochód jadący ok. 30 km/h, a jaka przy ok. 50 km/h?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: C. Ok. 90% przy 30 km/h, ale tylko ok. 20% przy 50 km/h

    Niewielkie różnice prędkości mają ogromny wpływ na szanse przeżycia. Dlatego wiele miast wprowadza ograniczenie do 30 km/h.

  10. Pytanie 10 z 25

    Lekarz przepisał ci nowy lek. Co należy zrobić przed jazdą?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: D. Sprawdzić ulotkę lub zapytać, czy lek może wpływać na prowadzenie pojazdu

    Niektóre leki na receptę upośledzają zdolność prowadzenia i zwiększają ryzyko wypadku. Sprawdź to przed jazdą.

  11. Pytanie 11 z 25

    Jak patrzenie daleko przed siebie i przewidywanie sytuacji na drodze pomaga w jeździe ekonomicznej?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: C. Unikasz niepotrzebnego hamowania i przyspieszania

    Przewidywanie pozwala utrzymać stałą prędkość, co oszczędza paliwo i zmniejsza ryzyko wypadku.

  12. Pytanie 12 z 25

    Co oznacza ten znak?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: B. Ustąp pierwszeństwa pojazdom z naprzeciwka na zwężonym odcinku

    Czerwona strzałka to twój kierunek. Musisz najpierw przepuścić przez zwężony odcinek pojazdy jadące z naprzeciwka.

  13. Pytanie 13 z 25

    W którym kierunku objeżdża się rondo w Europie kontynentalnej?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: B. Przeciwnie do ruchu wskazówek zegara

    W ruchu prawostronnym jedzie się przeciwnie do ruchu wskazówek zegara, z wyspą środkową po lewej stronie.

  14. Pytanie 14 z 25

    Na skrzyżowaniu działa sygnalizacja świetlna, a jest tam też znak „ustąp pierwszeństwa”. Czego przestrzegasz?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: D. Sygnalizacji świetlnej

    Działająca sygnalizacja świetlna ma pierwszeństwo przed znakami pierwszeństwa. Znaki obowiązują, gdy sygnalizacja jest wyłączona lub nadaje pulsujące światło żółte.

  15. Pytanie 15 z 25

    Co oznacza ten znak?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: D. Tunel

    Ten znak oznacza tunel. Włącz światła mijania i zachowaj bezpieczny odstęp.

  16. Pytanie 16 z 25

    Dlaczego pociąg nie może się zatrzymać, aby uniknąć zderzenia z samochodem na przejeździe?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: B. Ze względu na dużą prędkość i masę potrzebuje bardzo długiej drogi hamowania

    Pociąg nie jest w stanie zatrzymać się na czas, gdy ktoś wjeżdża na przejazd tuż przed nim.

  17. Pytanie 17 z 25

    Kiedy na zwykłej drodze wolno ominąć pojazd z jego prawej strony?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: A. Gdy zasygnalizował skręt w lewo i zbliżył się do środka jezdni

    Z prawej strony możesz przejechać, gdy pojazd przed tobą wyraźnie zasygnalizował skręt w lewo i zjechał do środka, zostawiając miejsce po swojej prawej stronie.

  18. Pytanie 18 z 25

    Co oznacza ten znak?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: B. Niebezpieczny zakręt w prawo

    Zakrzywiona strzałka w trójkącie ostrzegawczym ostrzega przed zakrętem. Zwolnij przed zakrętem, a nie na nim.

  19. Pytanie 19 z 25

    Dlaczego należy zdjąć pusty bagażnik dachowy, gdy nie jest potrzebny?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: B. Zwiększa opór powietrza i zużycie paliwa

    Nawet pusty bagażnik dachowy stawia opór powietrza. Z bagażem na dachu zużycie paliwa znacznie rośnie.

  20. Pytanie 20 z 25

    Jaki jest typowy wczesny sygnał, że jesteś zbyt zmęczony, by bezpiecznie prowadzić?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: B. Ziewanie i trudność z utrzymaniem otwartych oczu

    Kierowcy najczęściej zauważają ziewanie, utratę koncentracji i ciężkie powieki. Gdy je zauważysz, zatrzymaj się i odpocznij.

  21. Pytanie 21 z 25

    Dlaczego nawet niewielka ilość alkoholu jest ryzykowna dla kierowcy?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: A. Sprawia, że ludzie sądzą, że nadal mogą bezpiecznie prowadzić, choć tak nie jest

    Alkohol osłabia samokontrolę: nawet niewielka ilość sprawia, że łatwiej uznać, że jest się w stanie prowadzić.

  22. Pytanie 22 z 25

    Co oznacza ten znak?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: D. Zakaz ruchu wszystkich pojazdów w obu kierunkach

    Czerwona obwódka na gładkim białym kole zamyka drogę dla wszystkich pojazdów w obu kierunkach.

  23. Pytanie 23 z 25

    Co oznacza ten znak?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: B. Koniec autostrady

    Czerwony pas oznacza koniec autostrady. Ponownie obowiązują zwykłe przepisy i ograniczenia prędkości.

  24. Pytanie 24 z 25

    Chcesz zamontować fotelik dla niemowlęcia tyłem do kierunku jazdy na przednim siedzeniu pasażera. Siedzenie jest chronione przednią poduszką powietrzną. Co musisz zrobić?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: C. Upewnić się, że poduszka powietrzna jest wyłączona, zanim użyjesz tam fotelika

    Fotelika montowanego tyłem do kierunku jazdy nie wolno używać na siedzeniu chronionym aktywną przednią poduszką powietrzną; napełniająca się poduszka może poważnie zranić dziecko.

  25. Pytanie 25 z 25

    Co oznacza ten znak?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: C. Dwa niebezpieczne zakręty

    Linia w kształcie litery S ostrzega przed dwoma zakrętami położonymi blisko siebie.

Powiązane testy