Belgium Driving Theory Test (Category B) 2026: Test próbny 7

Test próbny 7 z 8 – Belgium Driving Theory Test (Category B): kolejne pytania z odpowiedziami i wyjaśnieniami (liczba pytań: 25).

  • Prawo jazdy
  • Belgia
  • Pytania: 250
  • Sprawdzono 11 października 2026
  1. Pytanie 1 z 25

    Twój samochód zepsuł się na drodze. Kiedy należy założyć kamizelkę odblaskową?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: D. Zanim wysiądziesz z samochodu

    Załóż kamizelkę przed wyjściem z samochodu, aby inni kierowcy cię widzieli. Wiele krajów wymaga jej posiadania.

  2. Pytanie 2 z 25

    Dlaczego piesi odnoszą tak ciężkie obrażenia w wypadkach?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: C. Nie mają żadnej ochrony przed prędkością i masą pojazdu

    Piesi są niechronionymi uczestnikami ruchu i ponoszą najcięższe skutki wypadków.

  3. Pytanie 3 z 25

    Kiedy wolno korzystać z pasa awaryjnego na autostradzie?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: C. Tylko w razie zagrożenia lub awarii, chyba że znaki na to zezwalają

    Pas awaryjny służy do sytuacji awaryjnych. Jechać nim wolno tylko tam, gdzie znaki wyraźnie na to zezwalają.

  4. Pytanie 4 z 25

    Jaki jest typowy wczesny sygnał, że jesteś zbyt zmęczony, by bezpiecznie prowadzić?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: B. Ziewanie i trudność z utrzymaniem otwartych oczu

    Kierowcy najczęściej zauważają ziewanie, utratę koncentracji i ciężkie powieki. Gdy je zauważysz, zatrzymaj się i odpocznij.

  5. Pytanie 5 z 25

    Co oznacza ten znak?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: D. Droga jednokierunkowa w kierunku strzałki

    Ten niebieski prostokątny znak informuje, że cały ruch na drodze odbywa się w kierunku wskazanym strzałką.

  6. Pytanie 6 z 25

    W tunelu wybuchł pożar i musisz opuścić samochód. Co należy zrobić?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: C. Wyłączyć silnik, zostawić kluczyk w stacyjce i pójść do najbliższego wyjścia ewakuacyjnego

    Zostaw kluczyk, aby ratownicy mogli przestawić samochód, a potem kieruj się znakami ewakuacyjnymi z dala od ognia.

  7. Pytanie 7 z 25

    Sygnalizator nadaje pulsujące światło żółte. Co to oznacza?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: B. Jedź dalej ze szczególną ostrożnością i stosuj się do znaków lub zasad pierwszeństwa

    Pulsujące światło żółte oznacza, że sygnalizacja nie kieruje ruchem. Jedź ostrożnie i stosuj się do znaków pierwszeństwa lub ogólnych zasad.

  8. Pytanie 8 z 25

    Co oznacza ten znak?
    30ZONE
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: C. Wjeżdżasz do strefy, w której na wszystkich ulicach obowiązuje ograniczenie do 30 km/h

    Znak strefy dotyczy wszystkich ulic w danym obszarze, dopóki nie miniesz znaku końca strefy.

  9. Pytanie 9 z 25

    Wzdłuż środka drogi biegnie ciągła biała linia. Co oznacza?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: D. Nie wolno jej przekraczać ani po niej jechać

    Linii ciągłej nie wolno przekraczać ani najeżdżać na nią. Linię przerywaną można przekroczyć, gdy jest to bezpieczne.

  10. Pytanie 10 z 25

    Z jaką największą prędkością możesz jechać za tym znakiem?
    50
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: B. 50 km/h

    Liczba w czerwonej obwódce to prędkość maksymalna. Jedź wolniej, jeśli wymagają tego warunki.

  11. Pytanie 11 z 25

    Czy numer alarmowy 112 działa w Szwajcarii?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: C. Tak, 112 działa też w niektórych krajach spoza UE, np. w Szwajcarii

    Numer 112 działa w całej UE i w niektórych innych krajach, w tym w Szwajcarii.

  12. Pytanie 12 z 25

    Podczas długiej jazdy autostradą zaczynasz czuć senność. Co jest najskuteczniejsze?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: C. Zatrzymać się w bezpiecznym miejscu, np. na MOP-ie, i krótko się zdrzemnąć

    Krótka drzemka lub przekazanie kierownicy wypoczętemu pasażerowi to jedne ze skutecznych sposobów radzenia sobie ze zmęczeniem.

  13. Pytanie 13 z 25

    Kim są niechronieni uczestnicy ruchu drogowego?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: D. Piesi, rowerzyści oraz kierujący motocyklami i motorowerami

    Niechronieni uczestnicy ruchu mają niewielką ochronę albo nie mają jej wcale, dlatego kierowcy muszą zachować szczególną ostrożność.

  14. Pytanie 14 z 25

    Co oznacza ten znak?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: A. Droga dla rowerów: tylko dla rowerzystów

    Biały rower na niebieskim kole oznacza, że droga jest przeznaczona dla rowerzystów. Samochodom nie wolno z niej korzystać.

  15. Pytanie 15 z 25

    Jedziesz drogą z pierwszeństwem. Kierowca z drogi bocznej zaczyna wyjeżdżać przed ciebie. Co należy zrobić?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: D. Zwolnić i być gotowym do zatrzymania, mimo że masz pierwszeństwo

    Pierwszeństwo nie uprawnia do spowodowania wypadku. Zawsze bądź gotowy na błędy innych.

  16. Pytanie 16 z 25

    Na przejeździe kolejowym stoi kolejka pojazdów. Kiedy wolno wjechać na przejazd?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: D. Tylko wtedy, gdy za przejazdem jest miejsce dla całego twojego pojazdu

    Jeśli wjedziesz, gdy zjazd jest zablokowany, możesz zostać uwięziony na torach, gdy zapory się zamkną.

  17. Pytanie 17 z 25

    Co należy zrobić przed rozpoczęciem wyprzedzania?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: C. Sprawdzić lusterka i martwe pole, upewnić się, że droga przed tobą jest wolna, a potem włączyć kierunkowskaz

    Wyprzedzaj tylko wtedy, gdy widzisz, że jest to bezpieczne i masz dość miejsca, by wrócić na swój pas.

  18. Pytanie 18 z 25

    Co oznacza ten znak?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: B. Przejście dla pieszych

    Trójkąt ostrzega przed przejściem dla pieszych. Zwolnij i bądź gotowy zatrzymać się przed przechodzącymi.

  19. Pytanie 19 z 25

    Jak należy zjeżdżać z autostrady?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: B. Odpowiednio wcześnie zjechać na prawy pas i zwolnić na pasie zjazdowym

    Zjedź na prawy pas wcześnie i większość hamowania wykonaj na pasie wyhamowania, a nie na samej autostradzie.

  20. Pytanie 20 z 25

    Co oznacza ten znak?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: D. Zwężenie jezdni – dwustronne

    Zbliżające się do siebie linie ostrzegają, że jezdnia się zwęża.

  21. Pytanie 21 z 25

    Ranny silnie krwawi. Co należy zrobić?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: B. Mocno uciskać ranę

    Mocny, bezpośredni ucisk na krwawiącą ranę pomaga zatamować krwawienie.

  22. Pytanie 22 z 25

    Co oznacza ten znak?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: D. Początek autostrady

    Ten niebieski znak oznacza początek autostrady, na której obowiązują szczególne przepisy.

  23. Pytanie 23 z 25

    Co oznacza ten znak?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: C. Nie wolno wyprzedzać innych pojazdów silnikowych

    Czerwony samochód po lewej pokazuje zabroniony manewr wyprzedzania. Zakaz obowiązuje do znaku, który go odwołuje.

  24. Pytanie 24 z 25

    Podróżujesz autokarem turystycznym wyposażonym w pasy bezpieczeństwa. Czy musisz je zapiąć?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: D. Tak, jeśli są pasy, trzeba je zapiąć

    W UE trzeba zapinać pasy we wszystkich pojazdach, które są w nie wyposażone, w tym w autokarach i minibusach.

  25. Pytanie 25 z 25

    Czym różni się znak STOP od znaku „ustąp pierwszeństwa”?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: D. Przy znaku STOP zawsze trzeba się zatrzymać; przy „ustąp pierwszeństwa” tylko wtedy, gdy wymaga tego ruch

    STOP oznacza za każdym razem całkowite zatrzymanie. „Ustąp pierwszeństwa” oznacza przepuszczenie innych pojazdów i zatrzymanie się tylko w razie potrzeby.

Powiązane testy