Sweden Driving Theory Test (Kunskapsprov B) 2026: Test próbny 6

Test próbny 6 z 8 – Sweden Driving Theory Test (Kunskapsprov B): kolejne pytania z odpowiedziami i wyjaśnieniami (liczba pytań: 25).

  • Prawo jazdy
  • Szwecja
  • Pytania: 250
  • Sprawdzono 11 października 2026
  1. Pytanie 1 z 25

    Co oznacza ten znak?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: D. Tu kończy się zakaz wyprzedzania

    Białe znaki odwołujące z czarnymi paskami kończą wcześniejszy zakaz. Znowu możesz wyprzedzać, gdy jest to bezpieczne i zgodne z przepisami.

  2. Pytanie 2 z 25

    Oślepiają cię światła pojazdu jadącego z naprzeciwka. Co należy zrobić?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: C. Zwolnić i patrzeć w stronę prawej krawędzi jezdni

    Patrz w dół i w prawo, kierując się krawędzią jezdni. Oślepienie może sprawić, że przez kilka sekund prawie nic nie widzisz.

  3. Pytanie 3 z 25

    Ograniczenie prędkości wynosi 100 km/h, ale jezdnia jest mokra, a widoczność słaba. Z jaką prędkością należy jechać?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: C. Wolniej niż limit, stosownie do warunków

    Ograniczenie prędkości to wartość maksymalna. Zawsze musisz dostosować prędkość do drogi, pogody i natężenia ruchu.

  4. Pytanie 4 z 25

    Co oznacza ten znak?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: B. Droga wspólna dla pieszych i rowerzystów

    Pozioma linia z ludźmi nad nią i rowerem pod nią oznacza, że obie grupy korzystają z tej samej drogi, więc rowerzyści muszą uważać na pieszych.

  5. Pytanie 5 z 25

    Co oznacza ten znak?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: C. Dzikie zwierzęta mogą przechodzić przez drogę

    Jeleń ostrzega przed przechodzącymi dzikimi zwierzętami, zwłaszcza o świcie i o zmierzchu. Zwolnij i obserwuj pobocza.

  6. Pytanie 6 z 25

    Co oznacza ten znak?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: D. Masz pierwszeństwo przed pojazdami z naprzeciwka na zwężonym odcinku

    Duża biała strzałka to twój kierunek. Pojazdy z naprzeciwka (czerwona strzałka) muszą na ciebie zaczekać, ale nadal zachowaj ostrożność.

  7. Pytanie 7 z 25

    Co oznacza ten znak?
    30
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: D. Prędkość maksymalna 30 km/h

    Liczba w czerwonej obwódce to ograniczenie prędkości maksymalnej w km/h.

  8. Pytanie 8 z 25

    Twój samochód zepsuł się na autostradzie. Co należy zrobić najpierw?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: A. Włączyć światła awaryjne i zatrzymać się jak najbardziej na prawo, najlepiej na pasie awaryjnym

    Usuń samochód z pasów ruchu, włącz światła awaryjne i zadbaj o to, by być widocznym.

  9. Pytanie 9 z 25

    Co oznacza ten znak?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: B. Droga tylko dla pieszych

    Niebieskie koło z idącymi ludźmi oznacza drogę dla pieszych. Nie wolno z niej korzystać pojazdom, także rowerom, chyba że dodatkowy znak na to zezwala.

  10. Pytanie 10 z 25

    Linia na środku drogi jest przerywana. Na co pozwala?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: C. Można ją przekroczyć, gdy jest to bezpieczne, np. aby wyprzedzić

    Linia przerywana oddziela pasy ruchu, ale można ją przekroczyć, gdy droga przed tobą jest wolna i jest to bezpieczne.

  11. Pytanie 11 z 25

    Czy na autostradzie wolno wyprzedzać z prawej strony?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: B. Zwykle nie; wyprzedza się z lewej

    Na autostradzie wyprzedza się pasami po lewej stronie. Wyprzedzanie z prawej powoduje poważne wypadki.

  12. Pytanie 12 z 25

    Co oznacza ten znak?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: B. Rowerzyści mogą przecinać jezdnię lub wjeżdżać na nią

    Trójkąt z rowerem ostrzega, że rowerzyści mogą wjeżdżać na jezdnię lub ją przecinać.

  13. Pytanie 13 z 25

    Widzisz ten znak przed długim zjazdem. Co należy zrobić?
    10%
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: B. Zredukować bieg i hamować silnikiem

    Niższy bieg pozwala silnikowi pomagać w hamowaniu, dzięki czemu hamulce się nie przegrzewają i działają, gdy są potrzebne.

  14. Pytanie 14 z 25

    Dlaczego należy zdjąć pusty bagażnik dachowy, gdy nie jest potrzebny?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: B. Zwiększa opór powietrza i zużycie paliwa

    Nawet pusty bagażnik dachowy stawia opór powietrza. Z bagażem na dachu zużycie paliwa znacznie rośnie.

  15. Pytanie 15 z 25

    Co oznacza ten znak?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: B. Przejazd kolejowy bez zapór

    Symbol parowozu ostrzega przed przejazdem kolejowym bez zapór. Rozglądaj się i nasłuchuj, czy nie nadjeżdża pociąg.

  16. Pytanie 16 z 25

    Kiedy należy przemieścić osobę ranną w wypadku?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: D. Tylko w razie bezpośredniego zagrożenia, np. pożaru

    Przemieszczanie rannego może pogorszyć jego obrażenia. Przemieść go tylko wtedy, gdy pozostanie w miejscu byłoby bardziej niebezpieczne.

  17. Pytanie 17 z 25

    Gdzie NIE wolno parkować?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: C. Na przejściu dla pieszych

    Parkowanie na przejściu dla pieszych lub tuż przy nim zasłania pieszych przed kierowcami i blokuje przejście.

  18. Pytanie 18 z 25

    Co oznacza ten znak?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: A. Ruch okrężny: objeżdżaj rondo przeciwnie do ruchu wskazówek zegara, zgodnie ze strzałkami

    Niebieski znak z trzema strzałkami oznacza rondo. W ruchu prawostronnym objeżdża się je przeciwnie do ruchu wskazówek zegara.

  19. Pytanie 19 z 25

    Jesteś pierwszą osobą na miejscu wypadku. W jakiej kolejności należy działać?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: C. Zabezpieczyć miejsce wypadku, wezwać służby ratunkowe, potem pomóc rannym

    Najpierw zabezpiecz miejsce zdarzenia, aby nikt więcej nie ucierpiał, potem zadzwoń pod 112, a następnie, jeśli potrafisz, udziel pierwszej pomocy.

  20. Pytanie 20 z 25

    Co oznacza ten znak?
    P
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: B. Parking

    Białe P na niebieskim tle wskazuje miejsce, gdzie wolno parkować. Dodatkowe tabliczki mogą ograniczać czas postoju lub rodzaj pojazdu.

  21. Pytanie 21 z 25

    Co oznacza ten znak?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: B. Niebezpieczny zakręt w prawo

    Zakrzywiona strzałka w trójkącie ostrzegawczym ostrzega przed zakrętem. Zwolnij przed zakrętem, a nie na nim.

  22. Pytanie 22 z 25

    Twój samochód zepsuł się na drodze. Kiedy należy założyć kamizelkę odblaskową?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: D. Zanim wysiądziesz z samochodu

    Załóż kamizelkę przed wyjściem z samochodu, aby inni kierowcy cię widzieli. Wiele krajów wymaga jej posiadania.

  23. Pytanie 23 z 25

    Jakie informacje są najważniejsze, gdy dzwonisz pod 112 po wypadku?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: B. Dokładne miejsce, liczba rannych i ciężkość obrażeń

    Podaj dokładne miejsce, łącznie z kierunkiem jazdy, oraz liczbę i stan rannych, aby wysłano odpowiednią pomoc.

  24. Pytanie 24 z 25

    Pieszy czeka przy przejściu dla pieszych („zebrze”) i wyraźnie chce przejść. Co należy zrobić?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: B. Zatrzymać się i pozwolić mu przejść

    Na przejściu dla pieszych musisz pozwolić przejść pieszym, którzy na nim są lub wyraźnie zamierzają na nie wejść.

  25. Pytanie 25 z 25

    Którym uczestnikom ruchu NIE wolno poruszać się po autostradzie?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: A. Pieszym i rowerzystom

    Autostrady są przeznaczone wyłącznie dla szybkich pojazdów silnikowych. Pieszym nigdy nie wolno po nich chodzić, a rowery są zakazane.

Powiązane testy