PassEveryTest

Polski egzamin teoretyczny na prawo jazdy kat. B 2026: Test próbny 6

Test próbny 6 z 8 – Polski egzamin teoretyczny na prawo jazdy kat. B: kolejne pytania z odpowiedziami i wyjaśnieniami (liczba pytań: 25).

  • Prawo jazdy
  • Polska
  • Pytania: 250
  • Sprawdzono 11 października 2026
  1. Pytanie 1 z 25

    Co oznacza ten znak?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: C. Ruch dwukierunkowy

    Ten znak ostrzega, że kończy się odcinek jednokierunkowy i pojazdy będą jechać z naprzeciwka.

  2. Pytanie 2 z 25

    Co oznacza ten znak?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: C. Nie wolno wyprzedzać innych pojazdów silnikowych

    Czerwony samochód po lewej pokazuje zabroniony manewr wyprzedzania. Zakaz obowiązuje do znaku, który go odwołuje.

  3. Pytanie 3 z 25

    Co oznacza ten znak?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: D. Przejazd kolejowy: pociągi mają pierwszeństwo

    Czerwono-biały krzyż stoi tuż przy przejeździe kolejowym. Pociąg zawsze ma pierwszeństwo, więc zatrzymaj się, jeśli nadjeżdża.

  4. Pytanie 4 z 25

    Dlaczego pasażerowie na tylnych siedzeniach również muszą zapinać pasy?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: B. W razie zderzenia mogą zostać wyrzuceni do przodu i zranić siebie oraz osoby siedzące z przodu

    Podczas zderzenia niezapięty pasażer z tyłu uderza z ogromną siłą w siedzenia i osoby z przodu.

  5. Pytanie 5 z 25

    Jesteś pierwszą osobą na miejscu wypadku. W jakiej kolejności należy działać?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: C. Zabezpieczyć miejsce wypadku, wezwać służby ratunkowe, potem pomóc rannym

    Najpierw zabezpiecz miejsce zdarzenia, aby nikt więcej nie ucierpiał, potem zadzwoń pod 112, a następnie, jeśli potrafisz, udziel pierwszej pomocy.

  6. Pytanie 6 z 25

    Widzisz, że za chwilę trzeba będzie zwolnić. Jaki sposób jest najbardziej oszczędny?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: B. Wcześnie zdjąć nogę z gazu i pozwolić samochodowi zwalniać na biegu

    Zwalnianie na biegu wykorzystuje hamowanie silnikiem. Toczenie się na luzie, zwłaszcza z górki, jest niebezpieczne i marnuje paliwo.

  7. Pytanie 7 z 25

    Co oznacza ten znak?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: B. Droga wspólna dla pieszych i rowerzystów

    Pozioma linia z ludźmi nad nią i rowerem pod nią oznacza, że obie grupy korzystają z tej samej drogi, więc rowerzyści muszą uważać na pieszych.

  8. Pytanie 8 z 25

    Co oznacza ten znak?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: D. Zakaz skręcania w prawo

    Pas przekreślający strzałkę oznacza, że pokazany skręt jest zabroniony.

  9. Pytanie 9 z 25

    Oślepiają cię światła pojazdu jadącego z naprzeciwka. Co należy zrobić?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: C. Zwolnić i patrzeć w stronę prawej krawędzi jezdni

    Patrz w dół i w prawo, kierując się krawędzią jezdni. Oślepienie może sprawić, że przez kilka sekund prawie nic nie widzisz.

  10. Pytanie 10 z 25

    Czy rozmowa przez zestaw głośnomówiący podczas jazdy jest całkowicie bezpieczna?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: A. Nie, rozmowa nadal może cię rozpraszać

    Rozproszenie uwagi nie dotyczy tylko rąk: rozmowa telefoniczna odciąga twoje myśli od drogi.

  11. Pytanie 11 z 25

    Która grupa kierowców ma znacznie wyższe ryzyko wypadku w pierwszym okresie po uzyskaniu prawa jazdy?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: C. Młodzi, początkujący kierowcy

    Młodzi, niedoświadczeni kierowcy są nadreprezentowani w wypadkach, dlatego wiele krajów ma szczególne przepisy dla nowych kierowców.

  12. Pytanie 12 z 25

    Dlaczego nawet niewielka ilość alkoholu jest ryzykowna dla kierowcy?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: A. Sprawia, że ludzie sądzą, że nadal mogą bezpiecznie prowadzić, choć tak nie jest

    Alkohol osłabia samokontrolę: nawet niewielka ilość sprawia, że łatwiej uznać, że jest się w stanie prowadzić.

  13. Pytanie 13 z 25

    Co oznacza ten znak?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: A. Ruch okrężny: objeżdżaj rondo przeciwnie do ruchu wskazówek zegara, zgodnie ze strzałkami

    Niebieski znak z trzema strzałkami oznacza rondo. W ruchu prawostronnym objeżdża się je przeciwnie do ruchu wskazówek zegara.

  14. Pytanie 14 z 25

    Dlaczego na mokrej jezdni należy zachować większy odstęp od pojazdu z przodu?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: B. Opony mają mniejszą przyczepność, więc potrzebujesz dłuższej drogi zatrzymania

    Deszcz zmniejsza przyczepność opon i utrudnia hamowanie, więc droga zatrzymania się wydłuża.

  15. Pytanie 15 z 25

    Pieszy czeka przy przejściu dla pieszych („zebrze”) i wyraźnie chce przejść. Co należy zrobić?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: B. Zatrzymać się i pozwolić mu przejść

    Na przejściu dla pieszych musisz pozwolić przejść pieszym, którzy na nim są lub wyraźnie zamierzają na nie wejść.

  16. Pytanie 16 z 25

    Co oznacza ten znak?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: C. Tu kończy się twoja droga z pierwszeństwem

    Romb z czarnymi paskami oznacza koniec drogi z pierwszeństwem. Ponownie obowiązują zwykłe zasady pierwszeństwa i znaki.

  17. Pytanie 17 z 25

    Jedziesz drogą oznaczoną tym znakiem. Na drodze bocznej po twojej prawej czeka samochód. Kto przejeżdża skrzyżowanie pierwszy?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: D. Ty, bo jedziesz drogą z pierwszeństwem

    Na drodze z pierwszeństwem zachowujesz pierwszeństwo na skrzyżowaniach. Zasada prawej ręki nie działa tu na twoją niekorzyść.

  18. Pytanie 18 z 25

    Utknąłeś w korku w tunelu. Co należy zrobić?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: A. Zachować bezpieczny odstęp, włączyć światła awaryjne i wyłączyć silnik

    Wyłącz silnik, aby ograniczyć spaliny, zachowaj odstęp i zostań w samochodzie, chyba że otrzymasz inne polecenie.

  19. Pytanie 19 z 25

    Dlaczego piesi odnoszą tak ciężkie obrażenia w wypadkach?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: C. Nie mają żadnej ochrony przed prędkością i masą pojazdu

    Piesi są niechronionymi uczestnikami ruchu i ponoszą najcięższe skutki wypadków.

  20. Pytanie 20 z 25

    Co oznacza ten znak?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: B. Masz pierwszeństwo tylko na najbliższym skrzyżowaniu

    Gruba pionowa linia to twoja droga. Masz pierwszeństwo na tym jednym skrzyżowaniu; za nim ponownie sprawdź znaki.

  21. Pytanie 21 z 25

    Co oznacza ten znak?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: C. Dzikie zwierzęta mogą przechodzić przez drogę

    Jeleń ostrzega przed przechodzącymi dzikimi zwierzętami, zwłaszcza o świcie i o zmierzchu. Zwolnij i obserwuj pobocza.

  22. Pytanie 22 z 25

    Jedziesz nocą za innym samochodem. Jakich świateł należy używać?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: D. Mijania, żeby nie oślepiać kierowcy przed tobą

    Światła drogowe odbijają się w lusterkach samochodu przed tobą i mogą oślepić jego kierowcę.

  23. Pytanie 23 z 25

    Za tobą pojawia się karetka z niebieskimi światłami błyskowymi i syreną. Co należy zrobić?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: D. Zrobić jej miejsce i w razie potrzeby się zatrzymać, nie narażając innych

    Pojazdy uprzywilejowane jadące do akcji z niebieskimi światłami i syreną mają pierwszeństwo. Bezpiecznie zjedź na bok i przepuść je.

  24. Pytanie 24 z 25

    Co oznacza ten znak?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: A. Roboty na drodze

    Robotnik z łopatą ostrzega przed robotami drogowymi. Zwolnij, stosuj się do znaków i uważaj na pracowników.

  25. Pytanie 25 z 25

    Co oznacza ten znak?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: D. Droga jednokierunkowa w kierunku strzałki

    Ten niebieski prostokątny znak informuje, że cały ruch na drodze odbywa się w kierunku wskazanym strzałką.

Powiązane testy