PassEveryTest

Polski egzamin teoretyczny na prawo jazdy kat. B 2026: Test próbny 2

Test próbny 2 z 8 – Polski egzamin teoretyczny na prawo jazdy kat. B: kolejne pytania z odpowiedziami i wyjaśnieniami (liczba pytań: 25).

  • Prawo jazdy
  • Polska
  • Pytania: 250
  • Sprawdzono 11 października 2026
  1. Pytanie 1 z 25

    Jaki jest minimalny wiek do uzyskania prawa jazdy kategorii B w Polsce?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: C. 17 lat

    Kategorię B można uzyskać w wieku 17 lat, z dodatkowymi ograniczeniami do ukończenia 18 lat.

  2. Pytanie 2 z 25

    17-latek ma polskie prawo jazdy kategorii B. Gdzie może prowadzić przed ukończeniem 18 lat?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: C. Tylko w Polsce

    Do ukończenia 18 lat posiadacz prawa jazdy może prowadzić wyłącznie na terytorium Polski.

  3. Pytanie 3 z 25

    Od kiedy 17-latkowie mogą uzyskać w Polsce prawo jazdy kategorii B?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: C. Od 3 marca 2026 r.

    Przepisy umożliwiające uzyskanie kategorii B w wieku 17 lat weszły w życie 3 marca 2026 r.

  4. Pytanie 4 z 25

    17-latek z nowym prawem jazdy kategorii B chce prowadzić. Jaka dodatkowa zasada obowiązuje go przez pewien czas?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: B. Musi mu towarzyszyć uprawniona osoba dorosła

    Młodzi kierowcy poniżej 18 lat muszą przez pewien czas jeździć z doświadczoną osobą dorosłą spełniającą warunki określone w przepisach i mogą prowadzić tylko w Polsce.

  5. Pytanie 5 z 25

    Ile trwa podstawowy okres próbny dla nowego kierowcy w Polsce?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: A. 2 lata

    Podstawowy okres próbny trwa 2 lata od dnia uzyskania prawa jazdy.

  6. Pytanie 6 z 25

    Jaka jest maksymalna dopuszczalna masa całkowita pojazdu, którym można kierować na prawo jazdy kategorii B?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: A. 3,5 t

    Kategoria B obejmuje pojazdy samochodowe o dopuszczalnej masie całkowitej do 3,5 t, z wyjątkiem autobusów i motocykli.

  7. Pytanie 7 z 25

    Jaką przyczepę zawsze można ciągnąć na prawo jazdy kategorii B?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: B. Przyczepę lekką o dopuszczalnej masie całkowitej do 750 kg

    Kategoria B pozwala ciągnąć przyczepę lekką do 750 kg.

  8. Pytanie 8 z 25

    Do jakiej łącznej masy może ważyć zespół samochodu kategorii B z przyczepą po zdaniu dodatkowego egzaminu praktycznego i z odpowiednim kodem w prawie jazdy?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: B. 4250 kg

    Zwykle zespół może ważyć do 3500 kg. Po dodatkowym egzaminie praktycznym i wpisaniu odpowiedniego kodu limit wynosi 4250 kg.

  9. Pytanie 9 z 25

    Od jakiego wieku można uzyskać w Polsce prawo jazdy kategorii AM (motorowery)?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: C. 14 lat

    Kategoria AM, uprawniająca do kierowania motorowerami i czterokołowcami lekkimi, jest dostępna od 14. roku życia.

  10. Pytanie 10 z 25

    Jakie jest ogólne ograniczenie prędkości dla samochodów osobowych w obszarze zabudowanym w Polsce?
    50
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: C. 50 km/h

    W obszarze zabudowanym ogólny limit wynosi 50 km/h.

  11. Pytanie 11 z 25

    Jakie jest ograniczenie prędkości dla samochodów osobowych w obszarze zabudowanym w nocy, między 23:00 a 5:00?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: C. 50 km/h, tak samo jak w dzień

    Od 1 czerwca 2021 r. w obszarze zabudowanym obowiązuje zawsze 50 km/h. Dawny nocny limit 60 km/h już nie obowiązuje.

  12. Pytanie 12 z 25

    Jakie jest ograniczenie prędkości dla samochodów osobowych na polskiej autostradzie?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: B. 140 km/h

    Limit dla samochodów osobowych na autostradzie w Polsce wynosi 140 km/h.

  13. Pytanie 13 z 25

    Jakie jest ograniczenie prędkości dla samochodów osobowych na dwujezdniowej drodze ekspresowej?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: D. 120 km/h

    Na drodze ekspresowej dwujezdniowej limit wynosi 120 km/h.

  14. Pytanie 14 z 25

    Jakie jest ograniczenie prędkości dla samochodów osobowych na jednojezdniowej drodze ekspresowej?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: B. 100 km/h

    Na drodze ekspresowej jednojezdniowej limit wynosi 100 km/h.

  15. Pytanie 15 z 25

    Jakie jest ograniczenie prędkości dla samochodów osobowych na zwykłej drodze poza obszarem zabudowanym?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: D. 90 km/h

    Poza obszarem zabudowanym ogólny limit na zwykłych drogach wynosi 90 km/h.

  16. Pytanie 16 z 25

    Jaki jest limit dla samochodów osobowych poza obszarem zabudowanym na drodze dwujezdniowej, która nie jest drogą ekspresową?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: C. 100 km/h

    Na drodze dwujezdniowej poza obszarem zabudowanym, która nie jest drogą ekspresową, limit wynosi 100 km/h.

  17. Pytanie 17 z 25

    Jedziesz 120 km/h polską autostradą za innym samochodem. Jaki minimalny odstęp jest wymagany przez prawo?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: C. 60 metrów

    Na autostradach i drogach ekspresowych odstęp w metrach musi wynosić co najmniej połowę prędkości w km/h: przy 120 km/h to 60 m.

  18. Pytanie 18 z 25

    Jak oblicza się minimalny odstęp od pojazdu z przodu na polskich autostradach i drogach ekspresowych?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: B. Połowa prędkości w km/h jako liczba metrów

    Przepisy ustalają odstęp na połowę aktualnej prędkości: przy 100 km/h potrzeba co najmniej 50 m.

  19. Pytanie 19 z 25

    Kiedy NIE obowiązuje zasada minimalnego odstępu równego „połowie prędkości” na polskich autostradach?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: C. Podczas wyprzedzania

    Zasada minimalnego odstępu nie obowiązuje kierowcy podczas wyprzedzania.

  20. Pytanie 20 z 25

    Od jakiego stężenia alkoholu we krwi kierowca w Polsce łamie prawo?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: C. 0,2 promila (0,2 g/l)

    Polska ma surowy limit: od 0,2 promila kierowca jest po spożyciu alkoholu i łamie prawo.

  21. Pytanie 21 z 25

    Kierowca w Polsce ma ponad 0,5 promila alkoholu we krwi. Jak jest to traktowane?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: D. Jako przestępstwo; możliwa jest kara pozbawienia wolności

    Powyżej 0,5 promila jazda po alkoholu jest przestępstwem. Grozi za nią do 3 lat pozbawienia wolności, zakaz prowadzenia pojazdów na co najmniej 3 lata i wysokie świadczenie pieniężne.

  22. Pytanie 22 z 25

    Kierowca ma 0,3 promila alkoholu we krwi. Co może mu grozić w Polsce?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: A. Grzywna i zakaz prowadzenia pojazdów, bo przekroczył limit 0,2

    Każde stężenie powyżej 0,2 promila może skutkować grzywną i utratą prawa do kierowania pojazdami.

  23. Pytanie 23 z 25

    Kiedy w Polsce trzeba jeździć na światłach mijania lub światłach do jazdy dziennej?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: A. Zawsze – w dzień i w nocy, przez cały rok

    Światła muszą być włączone podczas jazdy o każdej porze dnia i roku, nie tylko w nocy czy zimą.

  24. Pytanie 24 z 25

    Kto w Polsce musi zapinać pasy bezpieczeństwa w samochodzie?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: C. Kierowca i wszyscy pasażerowie, z przodu i z tyłu

    Pasy bezpieczeństwa są obowiązkowe na przednich i tylnych siedzeniach wszędzie.

  25. Pytanie 25 z 25

    Jak kierowca w Polsce może korzystać z telefonu komórkowego podczas jazdy?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: B. Tylko przez zestaw głośnomówiący

    Trzymanie telefonu w ręku podczas jazdy jest zabronione. Można korzystać tylko z zestawu głośnomówiącego.

Powiązane testy