Basic German in 30 Days: Numbers 0–100

Quiz tematyczny bez limitu czasu: 10 pytań o Numbers 0–100, z wyjaśnieniem po każdej odpowiedzi. Pytania i odpowiedzi są za każdym razem mieszane.

  • Kurs
  • Niemcy
  • Pytania: 300
  • Sprawdzono 13 października 2026
  • Korekta językowa 13 października 2026
Zacznij od lekcjiBasic German: 30 Lessons: ok. 750 min czytania. Każde pytanie testowe jest omówione w lekcjach.

Dzień 4: Numbers 0–100

  1. Pytanie 1 z 10

    What number is “sieben”?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: C. 7

    Sieben is 7. Siebzehn is 17.

  2. Pytanie 2 z 10

    How do you write 12?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: A. zwölf

    11 and 12 are special words: elf and zwölf.

  3. Pytanie 3 z 10

    How do you write 16?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: C. sechzehn

    Sechs loses its final s in sechzehn (16) and sechzig (60).

  4. Pytanie 4 z 10

    What number is “einundzwanzig”?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: B. 21

    German says the ones first: ein-und-zwanzig = one and twenty = 21.

  5. Pytanie 5 z 10

    How do you write 30?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: A. dreißig

    30 is dreißig, spelled with ß. Dreizehn is 13.

  6. Pytanie 6 z 10

    How do you write 57?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: A. siebenundfünfzig

    Ones first, then und, then tens: sieben-und-fünfzig. Fünfundsiebzig is 75.

  7. Pytanie 7 z 10

    Fill the gap: “Wie alt ___ Sie?”
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: D. sind

    With formal Sie, the verb sein is sind.

  8. Pytanie 8 z 10

    Listen. How old is the person?
    Posłuchaj, a potem odpowiedz. Transkrypcja pojawi się po odpowiedzi.
    Brak dźwięku? Przeczytaj tekst

    Ich bin vierunddreißig Jahre alt.

    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: D. 34

    Vierunddreißig = four and thirty = 34.

    Transkrypcja

    Ich bin vierunddreißig Jahre alt.

  9. Pytanie 9 z 10

    Listen. Which phone number do you hear?
    Posłuchaj, a potem odpowiedz. Transkrypcja pojawi się po odpowiedzi.
    Brak dźwięku? Przeczytaj tekst

    Meine Telefonnummer ist null, eins, sieben, acht, neun, zwei, sechs.

    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: D. 017 89 26

    Null, eins, sieben – acht, neun – zwei, sechs gives 017 89 26.

    Transkrypcja

    Meine Telefonnummer ist null, eins, sieben, acht, neun, zwei, sechs.

  10. Pytanie 10 z 10

    Read the message. What is Eva’s new number?

    Hallo Tim, meine neue Nummer ist null, eins, fünf, neun, zwei, drei, vierundvierzig, achtzehn. Liebe Grüße, Eva

    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: D. 0159 23 44 18

    Vierundvierzig is 44 and achtzehn is 18. Zwei, drei is 23.

Inne plany tego kursu