Finland Driving Theory Test (Teoriakoe B) 2026: Test próbny 5

Test próbny 5 z 8 – Finland Driving Theory Test (Teoriakoe B): kolejne pytania z odpowiedziami i wyjaśnieniami (liczba pytań: 25).

  • Prawo jazdy
  • Finlandia
  • Pytania: 250
  • Sprawdzono 13 października 2026
  1. Pytanie 1 z 25

    Samochód przed tobą zatrzymuje się tuż przed przejściem dla pieszych. Co należy zrobić?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: D. Również się zatrzymać, bo przed nim może przechodzić pieszy

    Pojazd zatrzymany przed przejściem może przepuszczać pieszego, którego nie widzisz. Nigdy nie wyprzedzaj go w tym miejscu.

  2. Pytanie 2 z 25

    Czy w krajach UE wolno podczas jazdy trzymać telefon w ręku, aby rozmawiać?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: C. Nie, jest to zabronione we wszystkich krajach UE; dozwolone może być tylko korzystanie z zestawu głośnomówiącego

    Korzystanie z telefonu komórkowego bez zestawu głośnomówiącego podczas jazdy jest zabronione we wszystkich krajach UE.

  3. Pytanie 3 z 25

    Jakie informacje są najważniejsze, gdy dzwonisz pod 112 po wypadku?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: B. Dokładne miejsce, liczba rannych i ciężkość obrażeń

    Podaj dokładne miejsce, łącznie z kierunkiem jazdy, oraz liczbę i stan rannych, aby wysłano odpowiednią pomoc.

  4. Pytanie 4 z 25

    Pociąg właśnie minął przejazd kolejowy, ale światła nadal migają. Co należy zrobić?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: C. Czekać dalej, bo może nadjeżdżać kolejny pociąg

    Do niektórych wypadków dochodzi, gdy kierowcy przejeżdżają tuż po pierwszym pociągu i zostają uderzeni przez drugi.

  5. Pytanie 5 z 25

    W którą stronę należy przede wszystkim patrzeć przed wjazdem na rondo?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: C. W lewo, skąd nadjeżdżają pojazdy na rondzie

    Pojazdy na rondzie nadjeżdżają z twojej lewej strony, więc spójrz w lewo i wjedź dopiero wtedy, gdy jest bezpiecznie.

  6. Pytanie 6 z 25

    Co należy zrobić przed rozpoczęciem wyprzedzania?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: C. Sprawdzić lusterka i martwe pole, upewnić się, że droga przed tobą jest wolna, a potem włączyć kierunkowskaz

    Wyprzedzaj tylko wtedy, gdy widzisz, że jest to bezpieczne i masz dość miejsca, by wrócić na swój pas.

  7. Pytanie 7 z 25

    Co oznacza ten znak?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: B. Koniec autostrady

    Czerwony pas oznacza koniec autostrady. Ponownie obowiązują zwykłe przepisy i ograniczenia prędkości.

  8. Pytanie 8 z 25

    Jesteś pierwszą osobą na miejscu wypadku. W jakiej kolejności należy działać?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: C. Zabezpieczyć miejsce wypadku, wezwać służby ratunkowe, potem pomóc rannym

    Najpierw zabezpiecz miejsce zdarzenia, aby nikt więcej nie ucierpiał, potem zadzwoń pod 112, a następnie, jeśli potrafisz, udziel pierwszej pomocy.

  9. Pytanie 9 z 25

    Co oznacza ten znak?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: D. Droga tylko dla pojazdów samochodowych (bez pieszych i rowerzystów)

    Ten znak oznacza drogę ekspresową przeznaczoną dla pojazdów samochodowych. Nie wolno z niej korzystać pieszym, rowerzystom i pojazdom wolnobieżnym.

  10. Pytanie 10 z 25

    Co oznacza ten znak?
    STOP
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: B. Zatrzymaj się całkowicie przed linią, a potem ustąp pierwszeństwa wszystkim pojazdom

    Czerwony ośmiokąt oznacza, że zawsze musisz się całkowicie zatrzymać, a potem przepuścić pojazdy jadące drugą drogą.

  11. Pytanie 11 z 25

    Kiedy alkohol zaczyna wpływać na umiejętności potrzebne do jazdy, np. czas reakcji?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: B. Już przy stężeniu poniżej 0,5 g/l

    Podstawowe umiejętności, takie jak śledzenie toru jazdy, czas reakcji i spostrzegawczość, pogarszają się już poniżej 0,5 g/l.

  12. Pytanie 12 z 25

    Co oznacza ten znak?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: D. Zakaz skręcania w prawo

    Pas przekreślający strzałkę oznacza, że pokazany skręt jest zabroniony.

  13. Pytanie 13 z 25

    Skręcasz w drogę boczną. Przez tę drogę przechodzą piesi. Co musisz zrobić?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: D. Pozwolić im dokończyć przechodzenie

    Skręcając, ustąp pierwszeństwa pieszym przechodzącym przez drogę, w którą wjeżdżasz.

  14. Pytanie 14 z 25

    Wyjeżdżasz na drogę z parkingu lub prywatnego podjazdu. Kto ma pierwszeństwo?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: A. Wszyscy uczestnicy ruchu na drodze, w tym piesi i rowerzyści

    Kierowca wyjeżdżający z posesji, parkingu lub drogi gruntowej musi ustąpić pierwszeństwa wszystkim, którzy już poruszają się po drodze.

  15. Pytanie 15 z 25

    Widzisz, że za chwilę trzeba będzie zwolnić. Jaki sposób jest najbardziej oszczędny?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: B. Wcześnie zdjąć nogę z gazu i pozwolić samochodowi zwalniać na biegu

    Zwalnianie na biegu wykorzystuje hamowanie silnikiem. Toczenie się na luzie, zwłaszcza z górki, jest niebezpieczne i marnuje paliwo.

  16. Pytanie 16 z 25

    Ranny na miejscu wypadku prosi o wodę. Co należy zrobić?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: C. Nie dawać mu nic do jedzenia ani picia

    Ranni nie powinni jeść ani pić, ponieważ mogą wymagać operacji albo mogą się zakrztusić.

  17. Pytanie 17 z 25

    Co dzieje się z drogą hamowania, gdy jedziesz dwa razy szybciej?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: C. Wydłuża się mniej więcej czterokrotnie

    Droga hamowania rośnie z kwadratem prędkości, więc podwojenie prędkości mniej więcej ją czterokrotnie wydłuża.

  18. Pytanie 18 z 25

    Co oznacza ten znak?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: C. Ruch dwukierunkowy

    Ten znak ostrzega, że kończy się odcinek jednokierunkowy i pojazdy będą jechać z naprzeciwka.

  19. Pytanie 19 z 25

    Jaki limit zaleca się na poziomie UE dla początkujących kierowców?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: B. Zero lub niewiele powyżej zera

    Zalecany limit dla nowych kierowców to 0 lub niewiele powyżej 0. Wiele krajów stosuje niższy limit dla początkujących kierowców.

  20. Pytanie 20 z 25

    Co oznacza ten znak?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: A. Strefa zamieszkania: jedź bardzo wolno, ludzie mogą chodzić i bawić się na jezdni

    W strefie zamieszkania piesi mogą korzystać z całej szerokości drogi. Jedź z bardzo małą prędkością i parkuj tylko w wyznaczonych miejscach.

  21. Pytanie 21 z 25

    Co oznacza ten znak?
    P
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: B. Parking

    Białe P na niebieskim tle wskazuje miejsce, gdzie wolno parkować. Dodatkowe tabliczki mogą ograniczać czas postoju lub rodzaj pojazdu.

  22. Pytanie 22 z 25

    Na przystanku po twojej stronie drogi stoi autobus. Na co należy uważać?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: A. Na pasażerów wychodzących zza autobusu lub sprzed niego

    Osoby wysiadające z autobusu mogą nagle wejść na jezdnię. Zwolnij i bądź gotowy do zatrzymania.

  23. Pytanie 23 z 25

    Ranny silnie krwawi. Co należy zrobić?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: B. Mocno uciskać ranę

    Mocny, bezpośredni ucisk na krwawiącą ranę pomaga zatamować krwawienie.

  24. Pytanie 24 z 25

    Sygnalizator nadaje pulsujące światło żółte. Co to oznacza?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: B. Jedź dalej ze szczególną ostrożnością i stosuj się do znaków lub zasad pierwszeństwa

    Pulsujące światło żółte oznacza, że sygnalizacja nie kieruje ruchem. Jedź ostrożnie i stosuj się do znaków pierwszeństwa lub ogólnych zasad.

  25. Pytanie 25 z 25

    Gdzie należy patrzeć podczas hamowania awaryjnego?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: A. Na drogę ucieczki, tam, gdzie chcesz skierować samochód

    Odruchowo kierujesz tam, gdzie patrzysz, więc patrz na wolną przestrzeń, w którą chcesz wjechać.

Powiązane testy