Denmark Driving Theory Test (Teoriprøve) 2026: Test próbny 4

Test próbny 4 z 8 – Denmark Driving Theory Test (Teoriprøve): kolejne pytania z odpowiedziami i wyjaśnieniami (liczba pytań: 25).

  • Prawo jazdy
  • Dania
  • Pytania: 250
  • Sprawdzono 13 października 2026
  1. Pytanie 1 z 25

    Co oznacza ten znak?
    30ZONE
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: C. Wjeżdżasz do strefy, w której na wszystkich ulicach obowiązuje ograniczenie do 30 km/h

    Znak strefy dotyczy wszystkich ulic w danym obszarze, dopóki nie miniesz znaku końca strefy.

  2. Pytanie 2 z 25

    W którą stronę należy przede wszystkim patrzeć przed wjazdem na rondo?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: C. W lewo, skąd nadjeżdżają pojazdy na rondzie

    Pojazdy na rondzie nadjeżdżają z twojej lewej strony, więc spójrz w lewo i wjedź dopiero wtedy, gdy jest bezpiecznie.

  3. Pytanie 3 z 25

    Ranny motocyklista jest przytomny, rozmawia i normalnie oddycha. Czego NIE należy robić?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: C. Zdejmować mu kasku

    Jeśli motocyklista jest przytomny i oddycha, nie zdejmuj mu kasku, bo może to pogorszyć uraz szyi. Jeśli jest nieprzytomny i trzeba udrożnić drogi oddechowe lub rozpocząć resuscytację krążeniowo-oddechową, kask należy zdjąć ostrożnie, najlepiej we dwie osoby, jak uczy się na kursach pierwszej pomocy.

  4. Pytanie 4 z 25

    Mgła ustąpiła, ale tylne światło przeciwmgłowe jest nadal włączone. Co należy zrobić?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: B. Wyłączyć je, bo może oślepiać kierowców jadących za tobą

    Tylne światła przeciwmgłowe są bardzo jasne. Używaj ich tylko przy naprawdę słabej widoczności.

  5. Pytanie 5 z 25

    Dlaczego nigdy nie wolno zatrzymywać się na torowisku tramwajowym?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: C. Tramwaj nie może cię ominąć i potrzebuje długiej drogi, by się zatrzymać

    Tramwaje jeżdżą po szynach i są ciężkie, więc nie mogą wykonać manewru omijania, a zatrzymanie zajmuje im dużo czasu.

  6. Pytanie 6 z 25

    Co oznacza ten znak?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: B. Całkowity zakaz zatrzymywania się, nawet na chwilę

    Czerwony krzyż na niebieskim tle oznacza zakaz zatrzymywania się, nawet aby wysadzić pasażera.

  7. Pytanie 7 z 25

    Widzisz ten znak przed długim zjazdem. Co należy zrobić?
    10%
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: B. Zredukować bieg i hamować silnikiem

    Niższy bieg pozwala silnikowi pomagać w hamowaniu, dzięki czemu hamulce się nie przegrzewają i działają, gdy są potrzebne.

  8. Pytanie 8 z 25

    Co należy zrobić, zanim otworzysz drzwi samochodu od strony jezdni?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: D. Spojrzeć w lusterko i za siebie, czy nie nadjeżdża rowerzysta lub inny pojazd

    Drzwi otwarte przed rowerzystą mogą spowodować poważny wypadek. Zanim je otworzysz, rozejrzyj się.

  9. Pytanie 9 z 25

    Na przystanku po twojej stronie drogi stoi autobus. Na co należy uważać?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: A. Na pasażerów wychodzących zza autobusu lub sprzed niego

    Osoby wysiadające z autobusu mogą nagle wejść na jezdnię. Zwolnij i bądź gotowy do zatrzymania.

  10. Pytanie 10 z 25

    Jak należy wyprzedzać rowerzystę?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: D. Zwolnić i zachować duży odstęp boczny

    Rowerzysta może się zachwiać lub ominąć dziurę w jezdni. Zostaw mu dużo miejsca; w wielu krajach minimalny odstęp określa prawo.

  11. Pytanie 11 z 25

    Jesteś pierwszą osobą na miejscu wypadku. W jakiej kolejności należy działać?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: C. Zabezpieczyć miejsce wypadku, wezwać służby ratunkowe, potem pomóc rannym

    Najpierw zabezpiecz miejsce zdarzenia, aby nikt więcej nie ucierpiał, potem zadzwoń pod 112, a następnie, jeśli potrafisz, udziel pierwszej pomocy.

  12. Pytanie 12 z 25

    Co oznacza ten znak?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: A. Droga bez przejazdu

    Biały pas z czerwonym zakończeniem u góry pokazuje, że droga przed tobą się kończy.

  13. Pytanie 13 z 25

    Jedziesz drogą z pierwszeństwem. Kierowca z drogi bocznej zaczyna wyjeżdżać przed ciebie. Co należy zrobić?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: D. Zwolnić i być gotowym do zatrzymania, mimo że masz pierwszeństwo

    Pierwszeństwo nie uprawnia do spowodowania wypadku. Zawsze bądź gotowy na błędy innych.

  14. Pytanie 14 z 25

    Na sygnalizatorze przy wjeździe do tunelu jest czerwone światło. Co należy zrobić?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: A. Zatrzymać się i nie wjeżdżać

    Czerwone światło przy wjeździe do tunelu oznacza, że tunel jest zamknięty lub w środku wystąpił problem.

  15. Pytanie 15 z 25

    Czy na autostradzie wolno wyprzedzać z prawej strony?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: B. Zwykle nie; wyprzedza się z lewej

    Na autostradzie wyprzedza się pasami po lewej stronie. Wyprzedzanie z prawej powoduje poważne wypadki.

  16. Pytanie 16 z 25

    Co oznacza ten znak?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: C. Nie wolno wyprzedzać innych pojazdów silnikowych

    Czerwony samochód po lewej pokazuje zabroniony manewr wyprzedzania. Zakaz obowiązuje do znaku, który go odwołuje.

  17. Pytanie 17 z 25

    Gdzie należy patrzeć podczas hamowania awaryjnego?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: A. Na drogę ucieczki, tam, gdzie chcesz skierować samochód

    Odruchowo kierujesz tam, gdzie patrzysz, więc patrz na wolną przestrzeń, w którą chcesz wjechać.

  18. Pytanie 18 z 25

    Dlaczego piesi odnoszą tak ciężkie obrażenia w wypadkach?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: C. Nie mają żadnej ochrony przed prędkością i masą pojazdu

    Piesi są niechronionymi uczestnikami ruchu i ponoszą najcięższe skutki wypadków.

  19. Pytanie 19 z 25

    Na przejeździe kolejowym migają czerwone światła. Co musisz zrobić?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: A. Zatrzymać się i czekać

    Migające czerwone światła na przejeździe kolejowym oznaczają, że zbliża się pociąg. Musisz się zatrzymać.

  20. Pytanie 20 z 25

    Wzdłuż środka drogi biegnie ciągła biała linia. Co oznacza?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: D. Nie wolno jej przekraczać ani po niej jechać

    Linii ciągłej nie wolno przekraczać ani najeżdżać na nią. Linię przerywaną można przekroczyć, gdy jest to bezpieczne.

  21. Pytanie 21 z 25

    Na zakręcie tył samochodu zaczyna się ślizgać. Co należy zrobić?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: B. Zdjąć nogę z gazu i kierować w stronę, w którą chcesz jechać

    Patrz tam, gdzie chcesz jechać, łagodnie kieruj w tę stronę i zdejmij nogę z gazu. Nie hamuj gwałtownie.

  22. Pytanie 22 z 25

    Co oznacza ten znak?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: D. Koniec strefy zamieszkania

    Czerwony pas odwołuje strefę zamieszkania. Ponownie obowiązują zwykłe przepisy ruchu drogowego.

  23. Pytanie 23 z 25

    Co oznacza ten znak?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: D. Początek autostrady

    Ten niebieski znak oznacza początek autostrady, na której obowiązują szczególne przepisy.

  24. Pytanie 24 z 25

    Co oznacza ten znak?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: B. Przejazd kolejowy bez zapór

    Symbol parowozu ostrzega przed przejazdem kolejowym bez zapór. Rozglądaj się i nasłuchuj, czy nie nadjeżdża pociąg.

  25. Pytanie 25 z 25

    Co oznacza ten znak?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: D. Masz pierwszeństwo przed pojazdami z naprzeciwka na zwężonym odcinku

    Duża biała strzałka to twój kierunek. Pojazdy z naprzeciwka (czerwona strzałka) muszą na ciebie zaczekać, ale nadal zachowaj ostrożność.

Powiązane testy