Basic French in 30 Days: Weather and seasons

Quiz tematyczny bez limitu czasu: 10 pytań o Weather and seasons, z wyjaśnieniem po każdej odpowiedzi. Pytania i odpowiedzi są za każdym razem mieszane.

  • Kurs
  • Kanada
  • Pytania: 300
  • Sprawdzono 13 października 2026
  • Korekta językowa 13 października 2026
Zacznij od lekcjiBasic French: 30 Lessons: ok. 750 min czytania. Każde pytanie testowe jest omówione w lekcjach.

Dzień 15: Weather and seasons

  1. Pytanie 1 z 10

    What does 'Il neige' mean?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: B. It's snowing.

    Neiger means to snow, and la neige is snow. It's raining is il pleut.

  2. Pytanie 2 z 10

    What is 'l'hiver'?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: C. winter

    L'hiver is winter. Summer is l'été, spring is le printemps and fall is l'automne.

  3. Pytanie 3 z 10

    Complete: 'Il ___ chaud aujourd'hui.'
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: B. fait

    French uses il fait for many kinds of weather: il fait chaud, il fait froid, il fait beau.

  4. Pytanie 4 z 10

    Complete: '___ printemps, il pleut beaucoup.'
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: C. Au

    With printemps, use au: au printemps. The other seasons use en.

  5. Pytanie 5 z 10

    Complete: '___ hiver, il fait froid au Canada.'
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: D. En

    Use en with été, automne and hiver: en hiver.

  6. Pytanie 6 z 10

    Which sentence means 'It's windy'?
    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: D. Il y a du vent.

    For wind, French uses il y a: il y a du vent.

  7. Pytanie 7 z 10

    Read the forecast. What is the weather on Sunday?

    Météo du week-end
    Samedi : soleil, 24 degrés
    Dimanche : pluie et vent, 16 degrés

    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: B. Rain and wind, 16 degrees

    Dimanche is Sunday. The forecast says pluie et vent (rain and wind) and 16 degrés.

  8. Pytanie 8 z 10

    Listen. What is the weather like in the afternoon?
    Posłuchaj, a potem odpowiedz. Transkrypcja pojawi się po odpowiedzi.
    Brak dźwięku? Przeczytaj tekst

    Aujourd'hui à Montréal, il pleut le matin. L'après-midi, il y a du soleil. Il fait quinze degrés.

    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: A. Sunny

    L'après-midi, il y a du soleil: in the afternoon, it is sunny. The rain is in the morning.

    Transkrypcja

    Aujourd'hui à Montréal, il pleut le matin. L'après-midi, il y a du soleil. Il fait quinze degrés.

  9. Pytanie 9 z 10

    Listen. What is the temperature?
    Posłuchaj, a potem odpowiedz. Transkrypcja pojawi się po odpowiedzi.
    Brak dźwięku? Przeczytaj tekst

    Léo: Il fait froid ? Marie: Oui, il fait moins vingt et il neige !

    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: C. −20 °C

    Moins vingt means minus twenty: −20 °C.

    Transkrypcja

    Léo: Il fait froid ? Marie: Oui, il fait moins vingt et il neige !

  10. Pytanie 10 z 10

    Listen. Which season does the speaker love?
    Posłuchaj, a potem odpowiedz. Transkrypcja pojawi się po odpowiedzi.
    Brak dźwięku? Przeczytaj tekst

    J'adore l'hiver. J'aime la neige et le ski.

    Pokaż odpowiedź

    Odpowiedź: D. Winter

    J'adore l'hiver means 'I love winter'. The speaker likes snow and skiing.

    Transkrypcja

    J'adore l'hiver. J'aime la neige et le ski.

Inne plany tego kursu